Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνταγματική μεταρρύθμιση

ΡΩΜΗ.--

Την πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι, επιχειρεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι με την προώθηση αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί εκχώρησης περισσότερων εξουσιών στις 20 περιφέρειες της Ιταλίας αλλά και στον πρωθυπουργό.

Το νομοσχέδιο της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης εγκρίθηκε χτες από τη Βουλή με... εντολή της μικρής αλλά ισχυρής Λέγκας του Βορρά, συμμάχου - κλειδί στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε αυτό προβλέπεται η μεταβίβαση διευρυμένων εξουσιών από τη Ρώμη στις ιταλικές περιφέρειες μετά το 2012, ενώ παράλληλα ενισχύεται η δύναμη του πρωθυπουργού και μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Η αντιπολίτευση στον Μπερλουσκόνι έκανε λόγο για «θλιβερή ημέρα» για την Ιταλία ενώ συνάμα ανήγγειλε ότι θα ζητήσει εθνικό δημοψήφισμα για την ακύρωση του επίμαχου νομοσχεδίου πριν τεθεί σε ισχύ. Θυμίζουμε ότι η αντιπολίτευση με εσωτερικό δημοψήφισμα έχει αναδείξει ως υποψήφιό της τον Ρομάνο Πρόντι, γνωστό από τη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και τη συμβολή του στην επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών - με συμφωνία και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ