Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις της φρίκης

Σφίγγουν τα πράγματα για τις κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Σφίγγουν τα πράγματα για τις κατοχικές δυνάμεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρότι ο Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο ίδιος, απεχθάνεται τα ταξίδια στο εξωτερικό αλλά και τις επίσημες Συνόδους, αυτή τη φορά μάλλον είναι ανακουφισμένος που βρίσκεται στην Ασία στο πλαίσιο της περιοδείας του, πολύ μακριά από την Ουάσιγκτον.

Καταρχήν, ο αμερικανικός λαός έχει πλέον στραφεί εναντίον του. Η δημοτικότητά του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όπως έχουν αποκαλύψει οι δημοσκοπήσεις, ενώ η τελευταία που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική: Η αμερικανική κοινή γνώμη είναι το ίδιο εχθρική έναντι του πολέμου στο Ιράκ όσο ήταν και το 1970 έναντι του πολέμου στο Βιετνάμ.

Το 54% των Αμερικανών που ρωτήθηκαν κρίνουν ότι «οι ΗΠΑ έκαναν λάθος αποστέλλοντας στρατιώτες» στο Ιράκ, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρίας «Γκάλοπ» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CNN και της εφημερίδας «USA Today». Αντιστοίχως, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1970 το 56% των Αμερικανών έκρινε ως μέγα λάθος την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στο Βιετνάμ, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Επίσης, το 1970 το 23% των πολιτών ζητούσε την άμεση επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών, τώρα το ποσοστό, στην περίπτωση του Ιράκ είναι 19%.

Την ίδια στιγμή, στην προχτεσινή απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας ώστε ο Λευκός Οίκος να δίνει «αναφορά» κάθε τρεις μήνες, παρά το «διπλωματικό και επίσημο» χαρακτήρα της διατύπωσης της απόφασης, το μήνυμα είναι απολύτως σαφές: αναζητείται «στρατηγική εξόδου». Εξάλλου, μετά από τρία χρόνια ομόθυμης και αναντίρρητης στήριξης εκτός των Δημοκρατικών και οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν να γυρνούν εμμέσως την πλάτη στην κυβέρνηση Μπους. Προς ίδιον όφελος και φυσικά της εξουσίας.

Λευκός φώσφορος, βασανιστήρια και άλλες ιστορίες

Εξάλλου, τίποτα δε βαίνει καλώς στο Ιράκ και οι συνεχείς αποκαλύψεις μόνο ταπείνωση φέρνουν. Οπως για τη χρήση λευκού φωσφόρου. Ξανανακατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός τις αρχικές του δηλώσεις που μετά βδελυγμίας αρνούνταν τη χρήση λευκού φωσφόρου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Φαλούτζα. Ενώ έπειτα από την παραδοχή των ΗΠΑ και η Ντάουνινγκ Στριτ ομολογεί πως ο βρετανικός στρατός έκανε χρήση λευκού φωσφόρου στο Ιράκ, αποκλειστικά όμως για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει την αποκάλυψη για χρήση λευκού φωσφόρου από τις αμερικανικές δυνάμεις: «Η χρήση του φωσφόρου από τις ΗΠΑ είναι πρόβλημα των ΗΠΑ» αρκέστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού.

Ο λευκός φώσφορος, ιδιαίτερα εύφλεκτος σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, είναι επίσης ένα ισχυρό δηλητήριο. Η χρήση του δεν απαγορεύεται από κάποια ειδική διεθνή συνθήκη, εκτός από το 3ο Πρωτόκολλο της Συνθήκης για τα Συμβατικά Οπλα του 1980, που απαγορεύει τη χρήση του εναντίον πολιτών, ή στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν κοντά σε πληθυσμούς αμάχων.

Μετά την επιβεβαίωση από εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου ότι έγινε χρήση λευκού φωσφόρου στη Φαλούτζα, αλλά όχι κατά άμαχου πληθυσμού - μάλλον θα χρειαστεί εκ νέου να ανασκευάσουν τις δηλώσεις αυτές - η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε τη διενέργεια έρευνας.

Τώρα τι έρευνα μπορούν να διεξάγουν οι ιρακινές δυνάμεις είναι άγνωστο... Εξάλλου, έχουν και άλλες να διεξάγουν. Σουνιτικά κόμματα απαιτούν τη διενέργεια διεθνούς έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες κακομεταχείρισης 173 κρατουμένων, που βρέθηκαν σε κρατητήριο του υπουργείου Εσωτερικών. Ηδη έρευνα ζήτησε και ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Οι υποσιτισμένοι κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους έφεραν και τραύματα από βασανισμούς, βρέθηκαν όταν ο αμερικανικός στρατός ανέλαβε τη φύλαξη κτιρίου που ανήκει στο ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρέθηκαν και νεκροί στη «μυστική φυλακή». Η είδηση μάλλον δεν εκπλήσσει την ιρακινή κοινωνία, καθώς τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλές και επίμονες καταγγελίες για βασανισμούς από την πλευρά της αστυνομίας, την οποία στελεχώνουν ως επί το πλείστον σιίτες.

Επίσης, ο αμερικανικός κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά το εάν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιράκ έριξαν φυλακισμένους σε ένα κλουβί με λιοντάρια το 2003. Δύο Ιρακινοί επιχειρηματίες, ο Σερζάντ Χάλιντ και ο Τάχε Σαμπάρ, διατύπωσαν αυτή την κατηγορία στο πλαίσιο μήνυσης σε βάρος του Ντόναλντ Ράμσφελντ και των στρατιωτικών διοικητών των ΗΠΑ στο Ιράκ, η οποία κατατέθηκε σε αμερικανικό δικαστήριο από δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την «Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών» («American Civil Liberties Union» - ACLU) και την οργάνωση «Πρώτα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Τέλος, άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας κοντά στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ ακόμη μία έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου παρέσυρε στο θάνατο έναν Αμερικανό πεζοναύτη στο Καρμάχ, 80 χλμ δυτικά της Βαγδάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ