Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πρώτες αντιδράσεις στην καταστολή...

...αλλά και ενισχυμένο θέλει τον Σαρκοζί γκάλοπ σε γαλλικό περιοδικό

«Εξω η αστυνομία -Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Μαθητές διαδηλώνουν στο Παρίσι ενάντια στα μέτρα καταστολής καταστολή

Associated Press

«Εξω η αστυνομία -Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Μαθητές διαδηλώνουν στο Παρίσι ενάντια στα μέτρα καταστολής καταστολή
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μετά την έγκρισή της από την κυβέρνηση (Δευτέρα) και τη Βουλή (Τρίτη, με 346 ψήφους υπέρ και 148 κατά), εγκρίθηκε και απο την Γερουσία με ψήφους (202 υπερ και 125 κατά) η παράταση ισχύος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία για ένα τρίνημο, βάσει του δρακόντειου νόμου του 1955, που δίνει υπερεξουσίες στην αστυνομία για την καταστολή της εξέγερσης στις φτωχές συνοικίες των γαλλικών πόλεων.

Ενώ τω μεταξύ, χτες βράδυ μαζικοί φορείς, ανάμεσα τους και το Κίνημα Ειρήνης αλλά και πολλοί μαθητές του Παρισιού πραγματοποίησαν διαδήλωση ενάντια στα κατασταλτικά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια στις διακρίσεις.

Πάντως και τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν 163 εμπρησμοί αυτοκινήτων και πάνω από 60 συλλήψεις, αριθμοί που οι αρχές χαρακτήριζαν, μάλλον εκλαμβάνοντας τις επιθυμίες τους ως πραγματικότητα, «μειωμένους» και ενδεικτικούς της συνεχιζόμενης «ύφεσης» των επεισοδίων, συγκρίνοντάς τους με την περασμένη Κυριακή, όταν μέσα σε μια νύχτα είχαν καεί 1.400 οχήματα. Ετσι, ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Μισέλ Γκοντέν μιλούσε για «επιστροφή της Γαλλίας στην ομαλότητα».Πάντως και χθές υπήρχαν συμπλοκές σε 79 πόλεις. Ο συνολικός έως χτες απολογισμός έκανε λόγο για 8.973 καμένα οχήματα και 2.888 συλλήψεις. Σε τουλάχιστον 10 υποθέσεις συλληφθέντων από την αστυνομία για εμπλοκή στα επεισόδια, εν τω μεταξύ, άρχιζαν διώξεις με το ερώτημα της απέλασης, πράγμα που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί και εγκρίνει το 63% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το περιοδικό le Point.

Προχτές, δικαστήριο σε βόρεια γαλλική πόλη επιδίκασε τη βαρύτερη - μέχρι στιγμής - καταδίκη σε βάρος ενός 20χρονου που καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του στα επεισόδια. Δικαστήριο της πόλης Αράς καταδίκασε τον 20χρονο σε ποινή κάθειρξης 4 ετών χωρίς δικαίωμα αναστολής για τον εμπρησμό μιας αποθήκης χαλιών που προκάλεσε ζημίες 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, τα ΜΜΕ παρουσίαζαν τον υπουργό Εσωτερικών ως τον κυριότερο πολιτικά «ωφελημένο» από τις ταραχές εν όψει της κούρσας για τη διαδοχή του Ζακ Σιράκ: περίπου 7 στους 10 Γάλλους (+68%) ενέκριναν την «πυγμή» του Σαρκοζί και 54% των Γάλλων αποδοκιμάζουν την πολιτική στάση του Ζακ Σιράκ. Τα στοιχεία αυτά - αν αληθεύουν - καταδεικνύουν στροφή των Γάλλων ψηφοφόρων προς το συντηρητισμό...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακροδεξιές θέσεις υιοθετούνται πλέον από «κεντροδεξιούς»: ο Γάλλος υπουργός Απασχόλησης Ζεράρ Λαρσέ υποστήριξε χτες ότι η... πολυγαμία στις οικογένειες των μεταναστών αποτελεί πιθανό αίτιο των ταραχών (!) σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με τη λογική (;) του, τα νεαρά παιδιά των πολυμελών και πολύγαμων οικογενειών «συχνά» συμπεριφέρονται «αντικοινωνικά», με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην προσλαμβάνουν μέλη των μειονοτήτων: «Από τη στιγμή που ένα τμήμα της κοινωνίας επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς δυσκολεύονται να βρουν εργασία... Πρέπει να γίνουν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές. Αν οι άνθρωποι δεν είναι απασχολήσιμοι, δε θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας» (!). Η πολυγαμία είναι παράνομη στη Γαλλία, πάντως υπολογίζεται ότι υπάρχουν στη χώρα 10.000 έως 30.000 πολύγαμες οικογένειες από χώρες όπως η Αλγερία, το Μάλι και η Σενεγάλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
35ωρο, τέλος (2008-07-25 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές πλημμύρισαν τους δρόμους (2006-04-05 00:00:00.0)
Νηνεμία πριν την επόμενη καταιγίδα (2005-11-27 00:00:00.0)
Σκληρά κατασταλτικά μέτρα (2005-11-10 00:00:00.0)
Σε «κλοιό» ταραχών από μετανάστες το Παρίσι (2005-11-04 00:00:00.0)
Ζακ Σιράκ (2005-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ