Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
Σκληρά κατασταλτικά μέτρα
  • Εφαρμόζεται από χτες βράδυ το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε σειρά περιφερειακών διαμερισμάτων σε ολόκληρη τη χώρα
  • Το 73% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, εγκρίνει το μέτρο

Από τις πυρπολήσεις στα προάστια

Associated Press

Από τις πυρπολήσεις στα προάστια
ΠΑΡΙΣΙ.-

Και επισήμως τέθηκε από χτες σε ισχύ, με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το νομοθετικό διάταγμα περί επιβολής μέτρων κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και σε πολλές άλλες πόλεις. Ηδη, ένα εικοσιτετράωρο μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις, η ένταση και ο αριθμός των επεισοδίων και των συγκρούσεων μειώθηκε, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται στον ορίζοντα μια οριστική αποκλιμάκωση. Πόσο μάλλον, που η κυβέρνηση, διά στόματος του Νικολά Σαρκοζί, υιοθετεί ολοένα σκληρότερη στάση, ζητώντας απέλαση όσων ξένων υπηκόων συνελήφθησαν στα επεισόδια. Πυρπολήσεις αυτοκινήτων, που όμως χαρακτηρίστηκαν «μεμονωμένα περιστατικά», σημειώθηκαν και στις βελγικές πόλεις Αμβέρσα, Γάνδη, Μάλιν, Λιέγη, Ναμίρ, όπως και σε Βερολίνο και Κολωνία.

Σε 116 περιφερειακά διαμερίσματα της Γαλλίας σημειώθηκαν επεισόδια τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, έναντι 226 διαμερισμάτων την περασμένη νύχτα. Ως ένδειξη «σταδιακής αποκατάστασης της ηρεμίας» ερμήνευσαν οι γαλλικές αρχές και το γεγονός ότι σε όλη τη Γαλλία, την ίδια νύχτα, πυρπολήθηκαν μόνο 618 αυτοκίνητα. Τα σημαντικότερα επεισόδια σημειώθηκαν εκτός της περιφέρειας του Παρισιού. Συγκεκριμένα, στην Τουλούζη πυρπολήθηκαν 10 αυτοκίνητα, στη Μασσαλία έγινε επίθεση κατά πολυκαταστήματος το οποίο και λεηλατήθηκε, ενώ έγιναν και 9 συλλήψεις, κυρίως ανηλίκων. Στο Μπορντό πυρπολήθηκε κενό λεωφορείο, στο Γκρας τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Πρωινή Νίκαια» και στη Λυόν διακόπηκε η λειτουργία του μετρό μετά από επίθεση με μολότοφ. Ο υπόγειος σιδηρόδρομος επανατέθηκε σε λειτουργία τα ξημερώματα στην πόλη, αλλά για τις επόμενες ημέρες όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα σταματούν στις 7 το απόγευμα.

Πρόστιμα και αστυνομικοί έλεγχοι σε σπίτια

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αφορά στην ευρύτερη αστική περιοχή του Παρισιού και στις πόλεις Στρασβούργο, Λίλλη, Νίκαια, Μασσαλία, Ρουέν, Τουλούζη, Αμιέν, Ντιζόν και Χάβρη. Σε όλες τις περιπτώσεις, το μέτρο αφορά τους ανηλίκους κάτω των 16 ετών, στους οποίους απαγορεύεται η κυκλοφορία χωρίς ενήλικο συνοδό. Στο Ερβέ, όμως, συγκεκριμένα η απαγόρευση αφορά όλους τους κατοίκους των προαστίων. Το πρόστιμο για τους ενηλίκους παραβάτες είναι 3.750 ευρώ και 2 μήνες φυλάκιση, ενώ για τους ανηλίκους είναι το ίδιο χρηματικό ποσό καθώς και 1 μήνας κράτησης. Στις περισσότερες περιοχές το μέτρο εφαρμόστηκε για τα επόμενα μόνο 24ωρα. Σε Νίκαια, όμως, και Σαν Λορέν ντι Βαλ, στη νότια Γαλλία, ανακοινώθηκε ότι το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 19 Νοέμβρη.

Οπως ανακοίνωσε η ηγεσία της γαλλικής αστυνομίας, στα «ευαίσθητα» προάστια έχουν, πλέον, αναπτυχθεί περισσότεροι από 11.500 αστυνομικοί που πραγματοποιούν διαρκείς περιπολίες. Με βάση την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι αστυνομικοί έχουν επίσης το δικαίωμα πραγματοποίησης αιφνιδιαστικών ελέγχων μέσα σε σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται «ύποπτοι». Ειδικά στη Νίκαια η εντολή δόθηκε ήδη από χτες.

Φέρεται να επικροτεί τις απαγορεύσεις η πλειοψηφία

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, που δέχτηκε τις περισσότερες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, εμφανίστηκε, χτες, ενθαρρημένος από τη μερική αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε. Ετσι, δεν έχασε ευκαιρία να «σκληρύνει» τη στάση του, καλώντας τους κατά τόπους νομάρχες να απελάσουν όσους ξένους υπηκόους έχουν συλληφθεί στις περιοχές τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Οπως ο ίδιος ο Σαρκοζί υποστήριξε, μεταξύ των 1.800 ατόμων που έχουν συλληφθεί από την έναρξη των επεισοδίων στις 27 Οκτώβρη μέχρι σήμερα, οι 120 είναι ξένοι υπήκοοι, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν άδεια παραμονής, αλλά κάποιοι άλλοι όχι. Αναφερόμενος σε αυτούς μίλησε για απέλαση. Αντίθετα, σαφέστερος, ως συνήθως, εμφανίστηκε ο ηγέτης του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου». Ο Ζαν Μαρί Λεπέν προκάλεσε για άλλη μια φορά, ζητώντας να αφαιρεθεί η υπηκοότητα από όλους όσοι συμμετέχουν στα επεισόδια.

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζεται στον γαλλικό και ευρωπαϊκό Τύπο η συζήτηση για το κατά πόσο η επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αποτελεί καλή επιλογή ή όχι εκ μέρους της κυβέρνησης Σιράκ για να κατευνάσει τα πνεύματα, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν» δείχνει ότι το 73% των Γάλλων συμφωνεί με το μέτρο. Αντίθετα, πολλοί εκπρόσωποι της γαλλικής δικαιοσύνης το χαρακτήριζαν «επικίνδυνο για τα δικαιώματα των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ