Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Εξολοθρεύτηκε» ο Σβαρτσενέγκερ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Οι πολίτες της Καλιφόρνιας γύρισαν την πλάτη στα οκτώ μέτρα που χαρακτηρίστηκαν «σαρωτικά» και που έθεσε υπό την κρίση τους ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, απορρίπτοντάς τα μαζικώς. Ηττα όμως δεν ήταν μόνο για τον Σβαρτσενέγκερ, αλλά και συνολικά για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, καθώς όσοι προσήλθαν να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές που έλαβαν χώρα την Τρίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες για όλα σχεδόν τα επίπεδα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, καταψήφισαν σε μεγάλο βαθμό τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Γεγονός που ερμηνεύεται ως ψήφος καταδίκης της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους.

Τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε η ψηφοφορία στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου τέθηκαν στην κρίση των ψηφοφόρων τα οκτώ μέτρα για την «αναδιάρθρωση της» της λειτουργίας της Πολιτείας, που κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η αποψίλωση ακόμη περισσότερο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και αποτέλεσμά τους θα ήταν η ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση του εργασιακού καθεστώτος και του βιοτικού του επιπέδου. Μεταξύ των μέτρων, ο προϋπολογισμός της Πολιτείας, η απαγόρευση των αμβλώσεων από ανήλικες χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους και κυρίως τα 4 μέτρα που αφορούσαν το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας, τους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες.

Οσο για τα υπόλοιπα αποτελέσματα, εύκολη νίκη για τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ζάμπλουτο Μάικλ Μπλούμπεργκ. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έλαβε 58%, έναντι 30% για τον Φερνάντο Φερέρ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικλ Μπλούμπεργκ διαδέχτηκε τον Ρούντολφ Τζουλιάνι λίγο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και παρά το γεγονός ότι ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε μια πόλη που παραδοσιακά στηρίζει τους Δημοκρατικούς.

Οπως μετέδωσε το CNN, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών επικράτησαν σε δύο Πολιτείες, όπου εκλέγονταν κυβερνήτες: Στη Βιρτζίνια ο Τιμ Κέιν κέρδισε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων με 52%, ενώ στο Νιου Τζέρσεϊ ο Τζον Κορζάιν επικράτησε του Νταγκ Φόρεστερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ