Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαθέσιμοι πάντα οι «παλιοί συνεργάτες»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Λευκό Οίκο, έτσι ώστε να διασφαλίσει ένα «καλύτερο προφίλ» ενόψει των εκλογών του Δεκέμβρη, στις οποίες έχει αποφασίσει να συμμετάσχει, προσπαθεί, όπως φαίνεται, ο Αχμάντ Τσαλάμπι, ένας από τους νυν αντιπροέδρους της κυβέρνησης Τζαφάρι, και πάλαι ποτέ «καλό παιδί» των ΗΠΑ. Ο Τσαλάμπι βρέθηκε, χθες, στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ενώ συζητήσεις θα έχει με τον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Στεφέν Χάντλεϊ.

Ο Τσαλάμπι ήταν ένας από τους βασικούς συνομιλητές της Ουάσιγκτον πριν την εισβολή, και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους «πληροφοριοδότες» της σχετικά με το απαγορευμένο οπλοστάσιο που φερόταν να κατέχει το προηγούμενο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι «πληροφορίες» του Τσαλάμπι αποδείχτηκαν φυσικά πλαστές, ενώ ο Λευκός Οίκος αξιοποίησε τις καλές σχέσεις του με το Ιράν για να πάρει αποστάσεις από τον πρώην «καλό σύμμαχό της», τον οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει χρηματοδοτήσει με δεκάδες χιλιάδες δολάρια για την «ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν». Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα αλλάζουν και οι ΗΠΑ αρχίζουν να επανεξετάζουν το ενδεχόμενο να «αναθερμάνουν» τις σχέσεις τους με τον Τσαλάμπι, αναζητώντας «συμμάχους» που θα διασφαλίσουν την «καλή συνεργασία» με τους κατακτητές.

Κατά τα άλλα, στην Μπαακούμπα, χτες, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστούν 9. Στη Βαγδάτη, άγνωστοι δολοφόνησαν έναν διοικητικό υπάλληλο στην πρεσβεία του Σουδάν, ενώ το απόγευμα δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν κοντά στο σιιτικό τέμενος αλ Σουρούφι. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν 6 τραυματίες αλλά το πιθανότερο ήταν να υπάρχουν και τραυματίες.

Επίσης, η ομάδα συνηγόρων του Σαντάμ Χουσεΐν και των υπολοίπων αξιωματούχων του προηγούμενου καθεστώτος ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να κηρύξει «άκυρη» τη δικαστική διαδικασία σε βάρος των πελατών τους, εφόσον εκτός των άλλων οι κατοχικές δυνάμεις δεν μπορούν καν να διαφυλάξουν τη ζωή όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Η έκκληση αυτή διατυπώθηκε μία μέρα μετά τη δολοφονία από αγνώστους και δεύτερου δικηγόρου της ομάδας υπεράσπισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες «δεσμεύσεις» Μάλικι ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις (2007-01-18 00:00:00.0)
Επιθέσεις και νέα επεισόδια σε στρατόπεδο αιχμαλώτων (2005-04-16 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων και παράταση στρατιωτικού νόμου (2005-03-04 00:00:00.0)
Διαρκείς επιθέσεις (2005-03-01 00:00:00.0)
Επιθέσεις, δολιοφθορές και νέες καταγγελίες (2004-06-16 00:00:00.0)
Διαδήλωση κατά της κατοχής το σιιτικό προσκύνημα (2003-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ