Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Κινήσεις «κατευνασμού» από τον Αλίεφ

ΜΠΑΚΟΥ.- Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχαμ Αλίεφ καθαίρεσε χτες δύο περιφερειακούς κυβερνήτες επειδή «αναμείχθηκαν» στην καταμέτρηση των ψήφων μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ενώ εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι τέσσερις αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής συνελήφθησαν για παραποίηση των αποτελεσμάτων και κατάχρηση εξουσίας. Επίσης χτες άρχισαν έρευνες σε βάρος 10 ανθρώπων που είχαν τεθεί επικεφαλής εκλογικών τμημάτων και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Αλι Κεριμλί - ηγετικό στέλεχος της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης - «εξελέγη», μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων στο εκλογικό τμήμα όπου, προηγουμένως, είχε ανακοινωθεί ότι είχε ηττηθεί, με την αντιπολίτευση να κραυγάζει περί «νοθείας».

Στο μεταξύ χτες στο Μπακού «χιλιάδες» διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν όπως είχαν προαναγγείλει οι ηγέτες του συνασπισμού Αζαντλίκ («Ελευθερία») για να αξιώσουν την ακύρωση των εκλογών. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», στη συγκέντρωση κατέβηκαν περίπου 15.000 πολίτες, πολλοί λιγότεροι από τους 50.000 που υπόσχονταν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Η διαδήλωση - που είχε επίσημη άδεια - τερματίστηκε στις 18.00 τοπική ώρα, όπως είχε οριστεί από τις αρχές, παρότι αρχικά υπήρχαν υπόνοιες - και δηλώσεις στελεχών του Εθνικού Μετώπου και του Δημοκρατικού Κόμματος - ότι η αντιπολίτευση, που περιβάλλεται τα πορτοκαλί χρώματα της ουκρανικής «επανάστασης» από τους Γιουσένκο-Τιμοσένκο, θα κρατούσε τους υποστηρικτές της στο δρόμο και θα έστηνε σκηνές. Ειδικό βάρος φαίνεται πως έχει η προειδοποίηση των αρχών υπό τον Αλίεφ ότι η διάταξη της τάξης «δε θα γίνει ανεκτή» και θα κατασταλεί και η μαζική παρουσία ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο Μπακού.

Πάντως οι διαδηλωτές στρέφονται, ανοιχτά, στις ΗΠΑ: «Πρόεδρε Μπους, Μην Μας Απογοητεύσεις Τώρα!», έγραφε ένα από τα μεγαλύτερα πανό στη διαδήλωση, ενώ άλλο ένα ανέφερε «Μην Ανταλλάσσετε τη Δημοκρατία για Πετρέλαιο».

Υπάρχουν πάντως στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μπους θα κάνει ακριβώς αυτό. Η αξία του πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν και - ακόμη περισσότερο - η έναρξη λειτουργίας του αγωγού Μπακού - Τμπίλισι - Τσεϊχάν που θα μεταφέρει 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα αποφεύγοντας Ρωσία και Ιράν και καταλήγοντας στις ακτές της Μεσογείου, καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση της «σταθερότητας» στο Αζερμπαϊτζάν. Το αν θα είναι ο Αλίεφ - που έχει στείλει 150 στρατιώτες στο Ιράκ και έχει δώσει πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της χώρας του στις ΗΠΑ - ή ο πιο «φιλοδυτικός» Κεριμλί μπορεί τελικά να μην έχει τόση σημασία, έστω κι αν η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε, και στηρίζει σε μεγάλο βαθμό, τον τελευταίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ