Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ & ΕΡΓ. ΚΟΜ. 2005
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στον εισηγητή και τους δημοσιογράφους. Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε για τη συμμετοχή κομμάτων στη Διεθνή Συνάντηση, τα οποία συμμετέχουν και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κόμματα που στέκονται και κριτικά απέναντι σε αυτό το κόμμα, ενώ συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή τους στο ΚΕΑ δεν μπορεί να τους αποκλείσει από τη Διεθνή Συνάντηση, στην οποία μπορούν να έρθουν να πουν τις απόψεις τους και να γίνει διαπάλη και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Απάντησε για τη σχέση της εθνικής και της διεθνούς πάλης, τονίζοντας ότι η μια προϋποθέτει την άλλη, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράκ στις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης, τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει σταθεί κριτικά απέναντι σε παλιότερες θέσεις του και σημείωσε ότι τα κόμματα των αραβικών χωρών καλούν κόμματα με τα οποία θέλουν να συζητήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους.

Το ΚΕΑ ανάχωμα στις λαϊκές μάζες που ριζοσπαστικοποιούνται

Σε ερώτηση σχετική με κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, αλλά έρχονται τώρα και στη Διεθνή Συνάντηση:

«Η ΕΕ έχει ως στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας κράτους - μέλους, για τον απλούστατο λόγο ότι θέλει καλύτερα να χειραγωγεί, να ενσωματώνει, να ελέγχει λαϊκές αντιδράσεις, να μπορεί να τα έχει υποχείριά της και τα πολιτικά κόμματα, που είναι στοιχεία του πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μπορεί πιο εύκολα να περνά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, την κερδοφορία του κεφαλαίου, να μπορεί να ζει και να βασιλεύει η καπιταλιστική αυτή ενοποίηση. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο. Στα πλαίσια αυτά δημιουργεί και τα ευρωπαϊκά κόμματα, όχι μόνο τα αριστερά, όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα, με αποφάσεις της. Επίσης, δεν τσιγκουνεύεται καθόλου, να ενισχύει κόμματα είτε κεντροαριστερά, είτε αριστερά, είτε αριστερούτσικα, τα οποία όμως στο πρόγραμμά τους, στο καταστατικό τους και κυρίως στην πολιτική δράση και πρακτική τους έχουν στόχο την ενσωμάτωση, την αποδοχή των δομών της ΕΕ, άσχετα αν χρησιμοποιούν κάποια αριστερά συνθήματα, ή κάποιες στιγμές, για λόγους αντιπολιτευτικούς, για δικούς τους λόγους, χρησιμοποιούν κάποιες κορόνες. Αυτό εμείς το θεωρούμε δεδομένο. Δεν είναι ούτε σενάριο, ούτε εικασία. Είναι με βάση τις ίδιες τις αποφάσεις της ΕΕ. Τι λέει, δηλαδή, για τα ευρωπαϊκά κόμματα, πώς τα στηρίζει πολιτικά, οικονομικά, τι προϋποθέσεις βάζει για τη δημιουργία τους. Ο στόχος είναι αυτός: Μια ενσωμάτωση, μια χειραγώγηση καλύτερα των λαϊκών μαζών, κυρίως αυτών που ριζοσπαστικοποιούνται. Ως τέτοιο ανάχωμα χρησιμοποιείται από αυτή τη σκοπιά και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε ορισμένες χώρες. Σε άλλες χώρες χρησιμοποιείται πραγματικά ως ενεργητικό στήριγμα στις κυβερνητικές πολιτικές, είτε συμμετέχοντας στις κυβερνήσεις, είτε στηρίζοντας βασικές πολιτικές.

Από αυτή τη σκοπιά κάνουμε κριτική στο ΚΕΑ. Ξέρουμε ότι διεξάγεται μια διαπάλη και στο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα και ευρύτερα στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και στην Ευρώπη και μέσα στην ΕΕ, και στα κόμματα και έξω από τα κόμματα αυτά. Αυτά τα ζητήματα τα συζητάμε ανοιχτά. Πρέπει να σας πω ότι στον κατάλογο που πήρατε θα είδατε ότι είναι και κάποια που είναι μέλη, και είναι και 3 ή 4, που είναι παρατηρητές στο ΚΕΑ, τα οποία όμως, από όσο ξέρουμε, στέκονται και κριτικά απέναντι σε αυτό το κόμμα, και βεβαίως μπορούν να έρθουν να πουν τις απόψεις και να γίνει διαπάλη και στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Απαραίτητη η χάραξη ενιαίας στρατηγικής των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων

Για τη σχέση της εθνικής και της διεθνούς πάλης:

«Το Κόμμα μας έχει πλήρη επίγνωση ότι σήμερα, όλες οι χώρες, σε οποιαδήποτε ήπειρο, και σε οποιοδήποτε επίπεδο ανάπτυξης κι αν βρίσκονται, είναι ενταγμένες ουσιαστικά, ενεργητικά στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, με τη μια ή την άλλη μορφή. Αλλες είναι πλήρως ενσωματωμένες, ιδιαίτερα οι αναπτυγμένες χώρες, οι χώρες μέσου επιπέδου ανάπτυξης, άλλες συμμετέχοντας σε περιφερειακούς ή παγκόσμιους διεθνείς οργανισμούς, άλλες παίρνοντας βοήθεια ή έχοντας στο έδαφός τους τέτοιες δυνάμεις. Αρα, με οποιαδήποτε μορφή ενταγμένες είναι όλες οι χώρες στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Επίσης, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, οι κοινωνικές δυνάμεις του, εννοούμε οι αστικές τάξεις κάθε χώρας αλλά και συνολικά οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι πολιτικές δυνάμεις που ασκούν τη διακυβέρνηση σε κάθε ξεχωριστή χώρα και συνολικά σε αυτούς τους οργανισμούς, οι διοικήσεις τους, έχουν ενιαία στρατηγική απέναντι στους λαούς. Παγκόσμια, και περιφερειακά, κατά ήπειρο, και για κάθε χώρα μελετάνε, αλλά οπωσδήποτε συνολικά. Από τη σκοπιά αυτή, λοιπόν, και έχοντας πλήρη επίγνωση όλων των ζητημάτων θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη και η χάραξη ενιαίας στρατηγικής των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και από εκεί και πέρα ευρύτερα του συνεπούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, των ριζοσπαστικών δυνάμεων, απέναντι στην ενιαία στρατηγική του ιμπεριαλισμού. Και βέβαια, όταν λέμε ενιαία στρατηγική των κομμουνιστικών κομμάτων που πρέπει να διαμορφωθεί, δεν εννοούμε ότι θα την πάρει κάθε κόμμα στη χώρα του και θα τη βάλει έτσι.

Βεβαίως, κάθε κομμουνιστικό κόμμα, κάθε εργατικό κόμμα έχει την αποκλειστική ευθύνη στις συνθήκες της χώρας του να δράσει, να εξειδικεύσει αυτή τη διεθνή στρατηγική, αν φυσικά υπάρξει. Γιατί τώρα μιλάμε γι' αυτό που πρέπει να γίνει, στη δυναμική του, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ενιαία στρατηγική του εργατικού κινήματος, του κομμουνιστικού κινήματος. Ενώ, αντίθετα υπάρχει ενιαία στρατηγική από τη μεριά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ετσι, λοιπόν, εμείς βλέπουμε, ότι όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση το ένα από το άλλο, δηλαδή η διεθνής δράση, η διεθνής πάλη και χάραξη ενιαίας στρατηγικής και η πάλη σε εθνικό επίπεδο, αλλά αντίθετα το ένα συμπληρώνει το άλλο, κι αν θέλετε το ένα προϋποθέτει το άλλο.

Και βεβαίως, κριτήριο, έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της συνεπούς πάλης σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να είναι η έκφρασή της σε εθνικό επίπεδο, με κατακτήσεις στη χώρα, με αλλαγές ριζοσπαστικές που σημαίνει άλλη εξουσία, λαϊκή εξουσία για παράδειγμα για την Ελλάδα, που σημαίνει εναλλακτική πρόταση σοσιαλιστική, την οποία πρέπει με συνέπεια να την παλεύει κάθε κομμουνιστικό ή εργατικό κόμμα».

Συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη σε οποιεσδήποτε συνθήκες

Για τη συμμετοχή στη Συνάντηση του ΚΚ Ιράκ:

«Είναι γνωστή η θέση μας για το Ιράκ. Εμείς πιστεύουμε ότι ένα ΚΚ, κάθε ΚΚ θα πρέπει να διεξάγει συνεπή πάλη, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να διεξάγει αγώνα και να διεκδικεί το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει αυτός το δρόμο της κοινωνικής εξέλιξης της χώρας του. Να αποφασίζει ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στη χώρα του. Να είναι καθαρά ενάντια σε δυνάμεις κατοχής, να τις αντιπαλεύει. Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Και από την άποψη αυτή πρέπει να σας πω ότι έχουμε πει τις απόψεις και έχουμε κάνει την κριτική μας. Και για το ΚΚ Ιράκ έχουμε ξαναμιλήσει. Ομως, η διαδικασία για τις Διεθνείς Συναντήσεις είναι η εξής: Αποφασίζονται, όπως σας είπα πριν, οι συμμετοχές συνολικά από τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα στις Διεθνείς Συναντήσεις. Και το συγκεκριμένο κόμμα, όπως και άλλα κόμματα, συμμετείχε παλιότερα. Και είναι στην κατάσταση αυτή των κομμάτων που συμμετέχουν. Για να συμμετάσχει κάποιο καινούριο κόμμα, για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Διεθνή Συνάντηση. Από την άποψη αυτή, δεν ξέρω αν θα έρθει το ΚΚ Ιράκ, πέρσι είχε έρθει, άλλες χρονιές είχε έρθει, ήταν δηλαδή στους προσκαλεσμένους. Αλλά αν έρθει, πάλι καθαρά θα πούμε την άποψή μας σ' αυτό το ζήτημα και βεβαίως θα ενημερωθούμε και για τις θέσεις του. Από όσο ξέρω, δε συμμετέχει στην κυβέρνηση, ούτε στηρίζει δυνάμεις κατοχής. Από όσο ξέρω, οι τελευταίες του ανακοινώσεις πριν κάποιο χρονικό διάστημα, μιλάνε για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, να μπει τέρμα στην κατοχή κλπ. Θα δούμε πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα, αν υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση του. Δεν ξέρω, δε θέλω να προκαταλάβω. Επίσης, πρέπει να πάρετε υπόψη σας ότι στο πλαίσιο της διεθνούς αυτής Συνάντησης γίνονται και διάφορες άλλες περιφερειακές συναντήσεις, όπως για παράδειγμα τα κόμματα των αραβικών χωρών καλούν κόμματα - κι εκεί εντάσσεται και το ΚΚ Ιράκ - που θέλουν να συζητήσουν τα της περιοχής τους. Στο περιθώριο δηλαδή της διεθνούς συνάντησης γίνονται και τέτοιες συναντήσεις, εκτός από τις διμερείς και τη συνολική συνάντηση. Ισως εντάσσεται και εκεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ