Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέος πρόεδρος στους σοσιαλδημοκράτες...

... με παλιά πολιτική

Με σχεδόν παμψηφία, 99,4% των συνέδρων εκλέχτηκε στο συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών SPD, νέος πρόεδρος ο 51χρονος Ματίας Πλάτσεκ, προερχόμενος από την πρώην ΛΔΓ. Ο ίδιος ήταν και παραμένει πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου, στο οποίο συγκυβερνά με το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Αγκέλας Μέρκελ.

Παρόμοιο εκλογικό αποτέλεσμα στο SPD δεν είχε συγκεντρώσει κανένας κομματικός ηγέτης του από το 1948. Αυτό οδήγησε μερικούς ενθουσιώδεις στενούς συνεργάτες του στο Βραδεμβούργο να τον χαρακτηρίσουν σαν «τον καλύτερο κομματικό πρόεδρο του κόσμου». (Γκίντερ Μπάσκε, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο).

Ο ενθουσιασμός των πιστών οπαδών του δεν μπορεί όμως να συγκαλύψει την πραγματικότητα, ότι ο Μ. Πλάτσεκ είναι προϊόν της εσωτερικής κρίσης του SPD, που προσωρινά μόνο μπαλώθηκε, ούτε ότι αυτός ακολούθησε και θα ακολουθήσει πιστά την πολιτική των προκατόχων του, ενισχυμένη τώρα με τη συμμαχία με τα κόμματα της CDU και της CSU. Επίσης εμφανίζεται θιασώτης του λεγόμενου «φινλανδικού μοντέλου» και της «κεντροαριστεράς», δηλαδή μιας άλλης πολιτικής διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου.

Οι τοπικοί παράγοντες του Αριστερού Κόμματος (πρώην ΚΟΔΗΣΟ) του καταλογίζουν ότι ενώ είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο με το κόμμα τους, αυτός «προτίμησε το δεξιό κόμμα» της CDU που ο τοπικός του ηγέτης, απόστρατος στρατηγός Σένμπομ, χαρακτήρισε τους κατοίκους της ΓΛΔ συνολικά «προλετάριους», αποδίδοντας στον όρο κατωτερότητα σκέψεων και αισθημάτων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται από εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων οι δηλώσεις απόρριψης της συμφωνίας - προγράμματος των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, χαρακτηρίζοντάς το σαν αντικοινωνικό που περιέχει μέτρα που θα οξύνουν την εσωτερική κατάσταση και θα οδηγήσουν στην πλήρη συμπόρευση με την πολιτική των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ