Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πραγματικά πυρά κατά διαδηλωτών!

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε έκρηξη βίας οδήγησε η ένταση που αυξανόταν από την περασμένη εβδομάδα έως και χτες, με αφορμή τα γεγονότα στην πόλη Σεμντινλί της Νοτιοανατολικής Τουρκίας: Η διαδήλωση στη Γιουκσέκοβα την Τρίτη κόστισε τρεις νεκρούς και ένδεκα τραυματίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Turkish Daily News» («Ημερήσια Νέα της Τουρκίας»), ενώ, κατά την προσκείμενη στο κουρδικό κίνημα ειδησεογραφική υπηρεσία «DozaMe.org», οι νεκροί είναι τουλάχιστον 4 και οι τραυματίες τουλάχιστον 16. Σύμφωνα ακόμη και με την - όχι ιδιαίτερα διακρινόμενη για τα... φιλοκουρδικά της αισθήματα - TDN οι αστυνομικοί στη Γιουκσέκοβα, όταν «δέχτηκαν επίθεση με πέτρες, βόμβες μολότοφ και ξύλα» από διαδηλωτές, απάντησαν «ανοίγοντας πυρ».

Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια ξέσπασαν μετά το λεγόμενο «σκάνδαλο Σεμντινλί», που η Βουλή υποσχόταν ξανά χθες να «διαλευκάνει πλήρως», πράγμα όμως που μοιάζει κάπως δύσκολο. Η υπόθεση αφορά ενέργεια - προβοκάτσια της Jitem, της υπηρεσίας πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής, δύο άνδρες της οποίας συνελήφθησαν μετά την τοποθέτηση βόμβας σε βιβλιοπωλείο, που αρχικά αποδόθηκε σε «Κούρδους τρομοκράτες».

  • Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι Τούρκοι συνδικαλιστές κατέθεσαν μήνυση σε αμερικανικό δικαστήριο εναντίον της «Coca-Cola Co.» και της τουρκικής θυγατρικής της εταιρίας εμφιάλωσης «Coca-Cola Icecek», που καταγγέλλουν ότι τους απέλυσαν λόγω του ότι επιχειρούσαν να δημιουργήσουν ένα συνδικάτο και ουσιαστικά διέταξαν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να καταστείλουν βίαια μια διαμαρτυρία τους τον Ιούλη εφέτος. Εκπρόσωπος της «Coca-Cola» επέλεξε ως υπερασπιστική «γραμμή» την τοποθέτηση πως το ζήτημα «αφορά τη θυγατρική μας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ