Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΕ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Χωρίς «ουσιαστική πρόοδο»

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΤΟΡ.- Μικρή ήταν επί της ουσίας η πρόοδος που σημειώθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, μετά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους στο Πεκίνο, σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις. Η έλλειψη εντυπωσιακών εξελίξεων ήταν αναμενόμενη. Πάντως, ο Μπους «πίεσε» σε διάφορους τομείς τον ομόλογό του, Πρόεδρο Χου Ζιντάο: Στις πολιτικές και θρησκευτικές «ελευθερίες» (χριστιανοί, Θιβέτ), στην οικονομία, όσον αφορά ειδικότερα την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα και την «πειρατεία» αγαθών υποκείμενων σε πνευματική ιδιοκτησία, στο γεωπολιτικό πεδίο, όσον αφορά την Ταϊβάν, κ.ά. Απέσπασε συνηθισμένες, μάλλον γενικόλογες, δεσμεύσεις από πλευράς κινεζικής ηγεσίας, η οποία τόνιζε, από την πλευρά της, ότι μπορεί οι δύο χώρες να έχουν «κοινά συμφέροντα» όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, και ότι η Κίνα θα «συνεννοηθεί» με τις ΗΠΑ για να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, αλλά «δε θα ανεχθούν» στήριξη οποιασδήποτε απόπειρας από πλευράς Ταϊπέι για επίσημη ανεξαρτητοποίηση.

Η «καλυτέρευση» των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας αναμένεται να συνεχιστεί στις αρχές του 2006, όταν ο Χου Ζιντάο θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, αποδεχόμενος την πρόσκληση Μπους. Ωστόσο, στον οικονομικό τομέα, η διμερής σχέση παραμένει καλή. Απόδειξη αυτού αποτελεί ότι από τα πιο ουσιώδη στοιχεία της συνάντησης ήταν η ανακοίνωση περί αγοράς 70 επιβατικών αεροσκαφών «Μπόινγκ» αξίας 4 δισ. δολαρίων από οκτώ κινεζικές εταιρίες.

  • Την πρώτη επίσκεψη Προέδρου των ΗΠΑ στη Μογγολία έκανε χθες ο Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος πέρασε για τέσσερις ώρες από την Ουλάν Μπατόρ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νάμπαρ Ενχμπαγιάρ και μίλησε στη Βουλή, ευχαριστώντας τη χώρα για τη συμβολή στρατευμάτων (180 ανδρών) στο Ιράκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ