Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ο πετρελαιοαγωγός επισκιάζει τις συνοριακές διαφορές...

ΤΟΚΙΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι συνοριακές διαφορές μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας με εστία τις Κουρίλες Νήσους δεν επισκίασαν την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Τόκιο και τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Αμφότεροι διαβεβαίωσαν πως θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση «μίας κοινά αποδεκτής λύσης», κυρίως γιατί αυτά που τους ενώνουν (τεράστια οικονομικά συμφέροντα με αιχμή του δόρατος την κατασκευή πετρελαιοαγωγού Σιβηρίας - Ειρηνικού) είναι ισχυρότερα από εκείνα που τους χωρίζουν (όπως οι τέσσερις ηφαιστειογενείς Κουρίλες Νήσοι που κατελήφθησαν από το σοβιετικό στρατό στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου). Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μάλιστα είδε «στο μέλλον την υπογραφή μίας συμφωνίας ειρήνης» ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ χαρακτήρισε «αμοιβαίως επωφελή και πολύ σημαντική» την κατασκευή του πετρελαιοαγωγού Σιβηρίαςν - Ειρηνικού.

Ο δε Πούτιν, που εξασφάλισε ιαπωνικές επενδύσεις για την κατασκευή του πετρελαιοαγωγού που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2008, έδωσε έμφαση στην «περαιτέρω εμβάθυνση» των διμερών οικονομικών σχέσεων ιδιαίτερα μετά την εξασφάλιση της υποστήριξης του Τόκιο για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο πετρελαιοαγωγός Σιβηρίας - Ειρηνικού, που προβλέπεται να κοστίσει τουλάχιστον 11 δισ. δολ., θα έχει μήκος 4.100 χλμ με δυνατότητα μεταφοράς 1,5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα σε χώρες της περιοχής (με πρώτη την Κίνα). Αναμένεται δε να μειώσει κατά 15% την εξάρτηση του Τόκιο από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ