Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Προς ένταξη η υπό κατοχή χώρα

ΕυρωΝΑΤΟικοί στο προτεκτοράτο

Associated Press

ΕυρωΝΑΤΟικοί στο προτεκτοράτο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με πρώτο στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αποφάσισε χτες (κατά τη δέκατη επέτειο από τη Συμφωνία του Ντέιτον για τη λήξη του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία) το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, κατά την επίσκεψη στο Σεράγεβο του Ευρωπαίου επιτρόπου για ζητήματα διεύρυνσης της ΕΕ, Ολι Ρεν, με την ακόλουθη «πρωτοτυπία»: Η υποψήφια (για ένταξη στην ΕΕ) χώρα διαθέτει στο έδαφός της περίπου 6.500 στρατιώτες, που συνιστούν τις υπό ευρω-ενωσιακή διοίκηση δυνάμεις κατοχής. Μάλιστα, χτες αποφασίστηκε η παράταση της (αμετάβλητης αριθμητικά) στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στην περιοχή για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ επαναβεβαιώθηκε η απόφαση των Βρυξελλών να αναλάβει η ευρωπαϊκή αστυνομική αποστολή την εκπαίδευση των Βόσνιων αστυνομικών, με στόχο την «καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος»...

Το ίδιο 24ωρο, η αμερικάνικη κυβέρνηση ασκεί έντονες πιέσεις στην πολυμελή αντιπροσωπεία Σέρβων, Κροατών και μουσουλμάνων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο νέου συντάγματος, που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει έναν Πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους, μία κοινή Βουλή με ενισχυμένο ρόλο και μία ενιαία κυβέρνηση.

Κατά τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, που ηγείται των «διαπραγματεύσεων» με τη βοσνιακή αντιπροσωπεία, «η Συνθήκη Ντέιτον υπηρέτησε καλά τη χώρα την περασμένη 10ετία, αλλά πλέον χρειάζεται εκσυγχρονισμό», προκειμένου το Σεράγεβο «να ενταχθεί στην ΕΕ...». Ο Μπερνς εξέφρασε την ελπίδα να ανακοινωθεί σήμερα - κατά την ειδική τελετή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη δέκατη επέτειο από τη Συνθήκη Ντέιτον - η συμφωνία συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, γιατί ειδάλλως «δε θα υπάρχει ορίζοντας για τη χώρα». Απαίτησε δε τη σύλληψη των Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς, διότι διαφορετικά οι ΗΠΑ «δε θα υποστηρίξουν την ένταξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ