Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ανατροπή σκηνικού από Σαρόν
  • Αποχώρησε από το Λικούντ ο Αριέλ Σαρόν, ένα από τα ιδρυτικά του μέλη, που προχωρεί σε ίδρυση νέου κόμματος
  • Ζήτησε, παράλληλα, τη διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, που, όπως φαίνεται, πυροδοτήθηκαν από την ανάδειξη του συνδικαλιστή Αμίρ Πέρετζ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος πριν από δύο βδομάδες. Επιβεβαιώνοντας τις αλλεπάλληλες διαρροές που κατέκλυσαν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Αριέλ Σαρόν, χθες, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα Λικούντ, του οποίου υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά του στελέχη, και ζήτησε από τον Πρόεδρο της χώρας να διαλύσει τη Βουλή για να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.

Η σχετική φημολογία κυκλοφόρησε από την Κυριακή το απόγευμα. Προηγήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος, υπό τον Αμίρ Πέρετζ, που πρότεινε την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση συνασπισμού με το Λικούντ. Ο Πέρετζ υποστήριξε ότι οι διαφωνίες στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και στην τακτική απέναντι στους Παλαιστινίους (όπου τάσσεται υπέρ των άμεσων και ουσιαστικών απευθείας διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη βιώσιμης και μόνιμης ειρήνης) δεν επιτρέπουν την περαιτέρω συνεργασία. Η πρόταση εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Η αντίδραση Σαρόν υπήρξε άμεση. Νωρίς χθες, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ, ζητώντας να διαλύσει τη Βουλή, καθώς, με δεδομένη την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος, δε διαθέτει πλέον την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυβερνήσει τη χώρα. Ο Πρόεδρος, αργά το απόγευμα, ανακοίνωσε τη διάλυση της ισραηλινής Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 90 ημερών, όμως, όπως διευκρίνισε ο Κατσάβ θα διεξαχθούν, οπωσδήποτε, πριν από τα τέλη Μάρτη. Το απόγευμα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε στην πρώτη, από τις 4, ψηφοφορίες τη διάλυσή του.

Ιδρύει νέο κόμμα

Αμέσως μετά, ο Σαρόν συναντήθηκε με δέκα βουλευτές του Λικούντ, που, όπως φαίνεται, θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου κόμματος που σκοπεύει να ιδρύσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του νέου πολιτικού σχηματισμού θα είναι «Εθνική Ευθύνη» (Αχραγιούτ Λεουμίτ, στα εβραϊκά) και αναμένεται να κινείται στο χώρο της κεντροδεξιάς. Μεταξύ των βουλευτών που φαίνονται να ακολουθούν τον Αριέλ Σαρόν στο νέο πολιτικό του πείραμα, συγκαταλέγονται οι νυν υπουργοί Οικονομικών, Εχούντ Ολμέρτ, Εσωτερικής Ασφαλείας, Γκιντεόν Εζρά, Δικαιοσύνης, Τζιπί Λιβνί, Τουρισμού, Αμπραάμ Χίρσον. Στο Λικούντ αναμένονται εσωκομματικές εκλογές, με επικρατέστερο τον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αργά το βράδυ, ο Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε και επισήμως την παραίτησή του από το Λικούντ και την απόφασή του για διάλυση της κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι ήταν μία «από τις δυσκολότερες αποφάσεις που έχει λάβει στην πολιτική του καριέρα». Την αιτιολόγησε ως αναγκαίο βήμα «για να μπορέσει να κινηθεί κάτι, διότι οι διαφωνίες εντός του Λικούντ δέσμευαν κάθε προσπάθεια επίτευξης προόδου σε όλα τα μέτωπα». Επανέλαβε ότι το νέο κόμμα θα μείνει προσηλωμένο στον «οδικό χάρτη» με τους Παλαιστινίους και ότι δε θα ταχθεί υπέρ καμίας άλλης μονομερούς αποχώρησης μετά από αυτήν από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή».

  • Επίθεση με ρουκέτες και όλμους κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα, στο νότιο Λίβανο, εξαπέλυσε, χθες, η «Χεζμπολάχ», υποστηρίζοντας ότι απέτρεψε είσοδο Ισραηλινών στρατιωτών στο Λίβανο. Ακολούθησαν αεροπορικά ισραηλινά αντίποινα και ανταλλαγές πυρών που διήρκεσαν ώρες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν 1 Ισραηλινό στρατιώτη και 3 μαχητές της «Χεζμπολάχ» νεκρούς, καθώς και πολλούς τραυματίες εκατέρωθεν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ