Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ
Θεραπαινίδα των ευέλικτων μορφών εργασίας

Την κατεύθυνση τα δικαστήρια να αποδέχονται τις αντεργατικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να βαφτίζουν «συμβάσεις έργου» τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίζουν ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, δίνει ο Εισηγητής Αρεοπαγίτης, Αθανάσιος Θέμελης (γνωστός στο εργατικό κίνημα από το πραξικόπημα στη ΓΣΕΕ το 1985) με έκθεσή του για συγκεκριμένη υπόθεση.

Για την υπόθεση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου έχει αποφανθεί ότι εργαζόμενη σε ΚΕΠ κακώς δουλεύει με σύμβαση μίσθωσης έργου και ότι στην πραγματικότητα έπρεπε να δουλεύει με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας. Την απόφαση αυτή προσπαθεί να αναιρέσει με προσφυγή στον Αρειο Πάγο ο δήμος στον οποίο υπάγεται το ΚΕΠ. Στην έκθεσή του ο Αρεοπαγίτης Αθ. Θέμελης αποδέχεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που αντικειμενικά χαρακτηρίζουν μια σχέση εργασίας ως σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Παρ' όλα αυτά υποστηρίζει στη συνέχεια: «Ο νομοθέτης, όμως, δεν κωλύεται και όταν η από αυτόν ειδικώς ρυθμιζόμενη συγκεκριμένη σύμβαση φέρει, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, το χαρακτήρα της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, να τη χαρακτηρίσει ως σύμβαση έργου...».

Με άλλα λόγια, η έκθεση αυτή υποστηρίζει ότι και όταν ακόμα υπάρχουν τα συγκεκριμένα κριτήρια που χαρακτηρίζουν μια σχέση εργασίας ως σύμβαση εξαρτημένης εργασίας δεν απαγορεύεται στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου να τη θεωρούν σύμβαση έργου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να στερούνται τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, όπως επιδόματα, αποζημιώσεις, αυξήσεις και άλλα. Ετσι στηρίζεται η «νομιμότητα» των πολιτικών επέκτασης και γενίκευσης των ευέλικτων μορφών εργασίας, που στόχο έχουν να κάνουν ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη ώστε να αυγαταίνουν παραπέρα τα κέρδη του κεφαλαίου.

Μέχρι τώρα, το σύνηθες είναι τα δικαστήρια, όταν σε σύμβαση έργου υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, να αποφαίνονται για την αλλαγή της σύμβασης όπως πραγματικά είναι. Τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή δεν είναι μοναδική, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανάλογη έκθεση άλλου Αρεοπαγίτη για παρόμοια υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ