Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πέρασε από τη Βουλή ο νέος αντιτρομοκρατικός

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εγκρίθηκε, τελικά, από τη γαλλική Βουλή το νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που απεργάστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν κουράστηκε να διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για περικοπή των ατομικών ελευθεριών». Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει κράτηση «υπόπτων» από την Αστυνομία χωρίς δικαίωμα παράστασης δικηγόρου ή οποιασδήποτε άλλης επαφής με την οικογένειά του για 6 ημέρες, γενίκευση της χρήσης βίντεο, ακόμη και μέσα σε τεμένη, ενώ ταυτοχρόνως παρέχει το δικαίωμα στην Αστυνομία να παρακολουθεί όσους ταξιδεύουν σε «χώρες που είναι ύποπτες για υπόθαλψη τρομοκρατών».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 373 ψήφους υπέρ και 27 κατά. Το υπερψήφισαν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού και το καταψήφισαν οι βουλευτές των Πρασίνων και του ΚΚ Γαλλίας, που εκτίμησαν ότι «θέτει κινδύνους για τη δημοκρατία». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμμετείχε στη συζήτηση προτείνοντας σειρά αλλαγών και στο τέλος επισήμως απείχε αφήνοντας στους βουλευτές του το δικαίωμα να πράξουν «κατά συνείδηση». Το κείμενο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία, στα μέσα Δεκέμβρη, πριν τεθεί σε εφαρμογή. Η υπερψήφισή του από τη Βουλή συνέπεσε με την ανακοίνωση της σύλληψης 6 «υπόπτων ισλαμιστών» σε ειδικές εφόδους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις πόλεις Μπουρζ, Τουρ και Σεν Μαλό.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, σε συνέντευξή του στο CNN, υποστήριζε ότι όσα συνέβησαν στα γαλλικά προάστια, τις προηγούμενες ημέρες, είναι «νέο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και μπορεί να συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ταυτόχρονα, 72 οργανώσεις μαύρων Γάλλων, που κατάγονται από διάφορες χώρες, προχώρησαν στη σύσταση μιας ενιαίας ομοσπονδίας προκειμένου να αντιπροσωπεύονται καλύτερα και, όπως υποστήριξαν, να αρχίσουν επιτέλους ορισμένες μελέτες για τις διάφορες εθνότητες που αποτελούν τη σύγχρονη γαλλική κοινωνία, τονίζοντας ότι η εμμονή του γαλλικού κράτους να μην αναφέρει πουθενά τις χώρες καταγωγής, οδηγεί σταδιακά σε κάλυψη ενός υπαρκτού προβλήματος ρατσισμού και έλλειψης σεβασμού στη διαφορετικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ