Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό

Από τη χτεσινή καμπάνια αλληλεγγύης της ΕΕΔΔΑ στα Προπύλαια
Από τη χτεσινή καμπάνια αλληλεγγύης της ΕΕΔΔΑ στα Προπύλαια
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ως βέβαιη παρουσίαζαν, αργά χθες, τα ισραηλινά ΜΜΕ τη μετάβαση του πρώην πρωθυπουργού και ιστορικού στελέχους του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, στο νέο κόμμα του Αριέλ Σαρόν «Καντίμα». Μέχρι να επιβεβαιωθεί η κλιμακούμενη φημολογία, ο Σαρόν συνεχίζει τις επαφές με πολλούς παράγοντες και, ήδη, εκτός από στελέχη του Εργατικού Κόμματος, έχει αρχίσει να προσεταιρίζεται και στελέχη του κεντρώου κόμματος «Σινούι». Παράλληλα, στην πρώτη συνεδρίαση της ηγεσίας του νέου κόμματος, το «Καντίμα» φέρεται να θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη μόνιμης ειρήνης με τους Παλαιστινίους, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.

Στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς ανακοίνωσε ότι θα γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών ως προς την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών, στη Δυτική Οχθη. Ομως άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου επεισόδια με ενόπλους και αλλεπάλληλες καταγγελίες περί νοθείας οδήγησαν στη διακοπή της διαδικασίας.

Παρά τις σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, εκατέρωθεν, η δράση του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη δεν έχει τροποποιηθεί ιδιαίτερα. Χθες, 1 Παλαιστίνιος αστυνομικός τραυματίστηκε, όταν σημειώθηκε ένοπλη συμπλοκή μεταξύ Παλαιστινίων αστυνομικών και Ισραηλινών στρατιωτών, που εισέβαλαν στην πόλη Βηθλεέμ. Στη Χεβρώνα, για πολλοστή μέρα, επικράτησε ένταση σε οδόφραγμα μεταξύ μαθητών και Ισραηλινών στρατιωτών, καθώς οι πρώτοι διαμαρτύρονται για τους καθημερινούς εξευτελιστικούς ελέγχου που υφίστανται για να πάνε σχολείο. Τέλος, έξω από τη Ραμάλα, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς συνοροφύλακες και Παλαιστινίους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους.

  • Με αφορμή τη χθεσινή μέρα αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό Λαό, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποίησε καμπάνια ενημέρωσης και συμπαράστασης στην Αθήνα (Προπύλαια) και στον Πειραιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ