Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σε απεργία πείνας εκπαιδευτικοί

ΣΟΦΙΑ.-

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης στη Βουλγαρία, απαιτώντας να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και να διατεθεί το 5% του κρατικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα ζητούν αύξηση κατά 15% των πολύ χαμηλών σήμερα μισθών τους. Υστερα από πολυήμερες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή απεργία πείνας. Παράλληλα, το Συνδικάτο Βούλγαρων Εκπαιδευτικών προειδοποιεί πως αν η κυβέρνηση δεν αρχίσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τα αιτήματά τους και αυτά δε γίνουν αποδεκτά, τότε θα ξεκινήσουν πανεθνική απεργία την επόμενη βδομάδα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να προσφέρει μόνο 6% αύξηση στους μισθούς και σχεδιάζει να διαθέσει το 4% του προϋπολογισμού για την Παιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας, Ντανιέλ Βάλτσεβ, τόνισε ότι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι «δίκαια», όμως πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να βρεθούν τα χρήματα γι' αυτές τις αυξήσεις θα ήταν μέσω απολύσεων, κάτι που φυσικά οι εκπαιδευτικοί θεωρούν απαράδεκτο.

Σημειώνεται πως σήμερα στα δημόσια σχολεία της Βουλγαρίας εργάζονται 100.000 εκπαιδευτικοί, με μέσο μηνιαίο εισόδημα 150 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ