Εντοπίστηκαν παραβάσεις υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ερωτήματα για την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά
Πρόστιμα συνολικού ύψους 141.200 ευρώ σε δεκαεφτά επιχειρήσεις εστίασης, παρασκευής και εμπορίας τροφίμων επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κύρια για παραβάσεις που αφορούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούν μη τήρηση αρχείων προσωπικού, καθαρισμού και απολύμανσης, διατήρηση ακατάλληλων και αλλοιωμένων τροφίμων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σε διάφορες περιπτώσεις που εντοπίζονται «σοβαρές αποκλίσεις» από τους κανόνες, αποκλίσεις δηλαδή που ο καθένας φαντάζεται πως είναι δυνατόν να προκαλέσουν επιπτώσεις και βλάβες στην υγεία, οι εκάστοτε επιχειρηματίες «καθαρίζουν» με ελάχιστα ποσά προστίμου, ενώ εντύπωση προκαλεί ακόμα το ότι συνήθως οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ αφορούν μικρές επιχειρηματικές μονάδες. Για παράδειγμα για την «Αρτογεύσεις» στην Καρδίτσα, όπου διαπιστώθηκαν «σοβαρές αποκλίσεις» από τους κανόνες υγιεινής, χωρίς να διευκρινίζεται για τι αποκλίσεις πρόκειται, το πρόστιμο όλο κι όλο είναι 3.000 ευρώ. Αντίστοιχα σε άλλη επιχείρηση - καφές ψητοπωλείο «Κοτοφίνο» στα Τρίκαλα - όπου εντοπίστηκαν επίσης «σοβαρές αποκλίσεις» και λειτουργία «υπό απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής», σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών, ενώ μέσα στο κατάστημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μη ασφαλή τρόφιμα, επιβλήθηκε πρόστιμο 4.000 ευρώ. Και το ερώτημα είναι απολύτως εύλογο: Μήπως, τελικά, στις συνθήκες εξασφάλισης όλο και μεγαλύτερου κέρδους συμφέρει τον εκάστοτε ασυνείδητο επιχειρηματία να πληρώσει τέτοιου ύψους πρόστιμα, μπρος στο κέρδος που του αποφέρει το να συνεχίσει να εμπορεύεται επικίνδυνα, αλλά χαμηλότερου κόστους τρόφιμα;
Οι παραβάτες και τα αντίστοιχα πρόστιμα που ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ είναι: