Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Κινητοποίηση για τη ζάχαρη

Οι πολυεθνικές και μια χούφτα μεσάζοντες θα είναι οι μόνοι ωφελημένοι από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες στην πλατεία της Ορεστιάδας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η Ενότητα». Αγρότες, εργαζόμενοι, φοιτητές και επαγγελματίες καταδίκασαν την πολιτική της ΕΕ και τους πολιτικούς εκφραστές της στη χώρα μας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και οι αποφάσεις της ΕΕ για τη ζάχαρη.

Εντονη ήταν η παρουσία με τα πανό και τα συνθήματα των δυνάμεων της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ και των φοιτητικών συλλόγων της πόλης. Πολλοί αγρότες είχαν έρθει στη συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους, τα οποία παρέταξαν κοντά στην κεντρική πλατεία, ενώ μαχητικό μπλοκ σχημάτισαν και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ζάχαρης της περιοχής.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Κώστας Ζησίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου, οι αγρότες είναι ώρα να γυρίσουν την πλάτη τους σε όλους εκείνους που θεωρούν μονόδρομο την πολιτική της ΕΕ και τη στηρίζουν και τους κάλεσε στην ανασυγκρότηση των αγροτικών συλλόγων. «Να περάσουμε στην αντεπίθεση μαζί με τους άλλους εργαζόμενους», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στη δραστική μείωση των κονδυλίων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που προορίζονται για τη γεωργία, στην επιτάχυνση της καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και στη συγκέντρωση της γης σε λίγους επιχειρηματίες. Πρόσθεσε ότι οι πολυεθνικές και μια χούφτα μεσάζοντες θα είναι οι μόνοι ωφελημένοι από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο εργοστάσιο ζάχαρης, Πέτρος Χασινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα της ΕΕ για τη ζάχαρη, σημειώνοντας ότι τα πέντε ζαχαρουργεία της χώρας μας μπαίνουν σε περιπέτειες.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται ότι οι αγρότες και οι εργαζόμενοι της Ορεστιάδας διεκδικούν μια πολιτική που:

  • Θα επιτρέπει την ανάπτυξη της γεωργίας της χώρας μας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας χωρίς ποσοστώσεις, πρόστιμα, συνυπευθυνότητες και περιορισμούς.
  • Θα προστατεύει την εγχώρια παραγωγή και θα εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.
  • Θα στηρίζει την αγροτική οικονομία με την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής, με δημόσιες επιχειρήσεις που θα παράγουν τα βασικά αγροτικά εφόδια, με ΑΤΕ κρατική και αναπτυξιακή.
  • Θα διασφαλίζει την αγροτική παραγωγή από τις φυσικές καταστροφές.
  • Θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει τον παραγωγικό συνεταιρισμό.
  • Θα ικανοποιεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου.

Τέλος, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να μην εφαρμοστούν οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ που μειώνουν δραστικά τις τιμές στα ζαχαρότευτλα και τη ζάχαρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ