Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΕΣ ΑΕ ΚΑΙ ΕΠΕ
Χιλιάδες νέοι «μονομάχοι»

Σε κλάδους των «λοιπών υπηρεσιών» τοποθετούν τα υπερκέρδη τους οι μεγάλες εταιρίες

Συνεχίστηκε το 2004 η έντονη κινητικότητα κεφαλαίων με τη σύσταση χιλιάδων νέων ΑΕ και ΕΠΕ που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των λοιπών υπηρεσιών. Τα στοιχεία σχετικής μελέτης της ICAP δείχνουν υπερσυγκέντρωση στην περιοχή της Αττικής, καθώς και μικρή μείωση των μεγεθών - αριθμού επιχειρήσεων και μεγέθους κεφαλαίων - αν και εξαιρεί από την καταγραφή τις νέες επιχειρήσεις που προέκυψαν από συγχωνεύσεις, διασπάσεις ή εισφορές κλάδου. Παρά τη μείωση, τα μεγέθη παραμένουν σημαντικά και αναδεικνύουν την επίδραση που έχουν τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία λειτουργούν ως «κράχτης» για νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα με ανάλογες φιλοδοξίες. Τα κέρδη επίσης είναι τόσα που δημιουργούν σημαντικά αποθεματικά, τα οποία επενδύονται σε νέες επιχειρήσεις.

Το 2004 συστάθηκαν 3.904 νέες ΑΕ και ΕΠΕ με συνολικό αρχικό κεφάλαιο 422,5 εκατ. ευρώ! Περίπου οι μισές από αυτές (50,5%), ανήκουν στις λοιπές υπηρεσίες, το 30,3% είναι εμπορικές, το 12,9% βιομηχανικές και οι υπόλοιπες τουριστικές. Στο σύνολό τους είναι λιγότερες κατά 8,7% από το 2003. Μεγαλύτερη υποχώρηση παρατηρείται στις βιομηχανικές με μείωση κατά 18,9%. Σε σχέση με τα κεφάλαια παρατηρείται υποχώρηση κατά 26% του συνόλου των αρχικών και κατά 19,9% (στις 108,2 χιλ. ευρώ από 135,1 χιλ. ευρώ) του αρχικού μέσου κεφαλαίου. Οι μεγαλύτερες μειώσεις εμφανίζονται στη βιομηχανία και στις λοιπές υπηρεσίες, ενώ αύξηση παρουσιάζεται (5,9%) στα κεφάλαια για τουριστικές επιχειρήσεις. Τεχνικές και οικοδομικές επιχειρήσεις, εταιρίες ακίνητης περιουσίας, επιχειρήσεις διαφόρων υπηρεσιών και ξενοδοχεία έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαια.

Το 63% των νέων μεγάλων επιχειρήσεων έχει έδρα την Αττική. Αύξηση παρατηρείται στα νησιά του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Στην Αττική δημιουργήθηκαν 2.459 ΑΕ και ΕΠΕ με αρχικά κεφάλαια 274,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν συσταθεί 21.852 ΑΕ και ΕΠΕ, με αρχικά κεφάλαια 5,15 δισ. ευρώ!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ