Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
Κίνδυνος για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα

Σοβαρές ανησυχίες δημιουργεί έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με το οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι από την ασφάλιση του δημοσίου μεταφέρονται στο ΙΚΑ

Κινδύνους για την κατάργηση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τουλάχιστον 109.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες Πρόνοιας, προκαλούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και οι αντιδραστικοί νόμοι της ΝΔ για την Υγεία.

Οπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Μισθών και Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ημερομηνία 12.12.2005 σε σχετική ερώτηση της διοίκησης του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τους οργανισμούς Πρόνοιας δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Δημοσίου, αλλά στο κοινό συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ, αφού αποτελούν ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Συγκεκριμένα το έγγραφο του Λογιστηρίου αναφέρει: «Με τις διατάξεις του Ν. 3329/2005 καταργήθηκε το ΠεΣΥΠ και δημιουργήθηκαν οι ΔΥΠΕ, τα δε ΝΠΔΔ που αποτελούσαν μονάδες των ΠεΣΥΠ μετατράπηκαν σε ανεξάρτητα ΝΠΔΔ. Ως εκ τούτου το προσωπικό των ΔΥΠΕ και όλων των ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από αυτές, από τη δημοσίευση του ανωτέρω Νόμου (3329/2005) υπάγεται στο κοινό συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω οι υπάλληλοι του ΕΙΑΑ οι οποίοι είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση του Δημοσίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 7 του Ν. 3234/04, από την ισχύ του Ν. 3329/05 και εφεξής, δεν υπάγονται στο ασφαλιστικο-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου αλλά του ΙΚΑ». «Εξυπακούεται - συνεχίζει το έγγραφο - ότι οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί στο ΕΙΑΑ, μετά την ισχύ του Ν. 3329/05, υπάγονται στο κοινό ασφαλιστικό καθεστώς του ΙΚΑ».

Σε περίπτωση που όσα αναφέρονται στο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τεθούν σε ισχύ, τότε σαφώς ανατρέπονται και χειροτερεύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης και συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στην πρόνοια. Ηδη οι εργαζόμενοι του κλάδου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και ζητάνε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα που προκύπτει απ' αυτό το έγγραφο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ