Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΒΦΛ
Υπόθεση κάθε εργάτη και αγρότη

Σε αγωνιστική συμπόρευση καλούν οι ταξικές δυνάμεις, με αφορμή το λουκέτο στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης

Το λουκέτο στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» έρχεται μετά το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ, το κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ και των καπνομάγαζων της Θεσσαλονίκης, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Motion Team

Το λουκέτο στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» έρχεται μετά το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ, το κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ και των καπνομάγαζων της Θεσσαλονίκης, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Σε αγωνιστική - ταξική συμπόρευση με τη μαχόμενη αγροτιά, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και άνεργους να στήσουν κοινό μέτωπο αγώνα για να μην κλείσει το εργοστάσιο, για λιπασματοβιομηχανία στα χέρια του κράτους, με οδηγό τους εργαζόμενους και όλο το λαό, για να σταματήσουν οι εισαγωγές και να φύγουν οι μεσάζοντες, καλεί τους εργαζόμενους στα λιπάσματα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Αφορμή, η απόφαση της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» (ΒΦΛ) να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ κράτησαν και χτες όλη μέρα αποκλεισμένες τις πύλες του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στο λουκέτο - αναμένεται να μπει οριστικά μέχρι τέλος του Γενάρη. Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τις μορφές αγώνα που θα ακολουθήσουν, ώστε να εμποδίσουν την υλοποίηση της απόφασης της εταιρίας να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας 600 εργαζόμενους (430 μόνιμους και 180 απασχολούμενους μέσω εργολάβων).

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η "Βιομηχανία Λιπασμάτων" είναι αυτή τη φορά το θύμα της ακολουθούμενης εδώ και πολλά χρόνια πολιτικής. Προηγήθηκε στον ίδιο κλάδο η δραματική συρρίκνωση της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών, το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ, το κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ, το κλείσιμο όλων των καπνομάγαζων της Θεσσαλονίκης, με χιλιάδες απολυμένους. Τα εργοστάσια της ζάχαρης βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο μετά από πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για το προϊόν αυτό».

Στην ανακοίνωση ακόμη τονίζεται: «Αποδείχτηκαν και στην περίπτωση των λιπασμάτων οι καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ (απελευθέρωση αγοράς, ανταγωνιστικότητα, ξερίζωμα της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών).

Αποδείχτηκε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και μάλιστα σε τέτοιους κρίσιμους κλάδους (αγροτική παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων) δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών, όλου του λαού. Οι μεσάζοντες συνεχίζουν να λυμαίνονται τους αγρότες. Η μετατροπή των καταχρεωμένων συνεταιρισμών σε επιχειρηματίες - εισαγωγείς με ευθύνη της ηγεσίας των αγροτοπατέρων της ΠΑΣΕΓΕΣ, προστέθηκε στην αποδοχή από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (και των συνδικαλιστικών ηγεσιών που κινούνται από τα κόμματα αυτά) της ολικής αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, ξεριζώνοντας έτσι την αγροτική παραγωγή».

Και το ΠΑΜΕ καταλήγει τονίζοντας την ανάγκη, εργαζόμενοι και αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «Να καταδικάσουν τα κόμματα που τους εξαπάτησαν με το όραμα της ΕΕ. Να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε εργατικό και αγροτικό συνδικαλισμό, που εξυπηρέτησαν αυτή την πολιτική».

Πλαίσιο αγώνα

«Εδώ και τώρα με πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης να ακυρωθεί η απόφαση των μετόχων. Οχι στο κλείσιμο του εργοστασίου. Καμία αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων του εργοστασίου Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης. Οχι στις παγίδες που στήνει η εταιρία για τη διάσπαση των εργαζομένων. Ολοι τώρα σε κατάληψη του εργοστασίου μέχρι την ακύρωση της απόφασης των μετόχων». Αυτό το πλαίσιο καταθέτει η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του εργοστασίου, και καλεί τους συναδέλφους - εργαζόμενους να το υιοθετήσουν και μαζικά να το προβάλουν μέσα από τις κινητοποιήσεις τους.

Οπως καταγγέλλει «το κλείσιμο του εργοστασίου βαρύνει συνολικά την τρέχουσα αντιαγροτική πολιτική που υλοποιούν οι κυβερνήσεις (σημερινές και προηγούμενες), που συρρίκνωσαν τη μικρομεσαία αγροτιά, διαλύουν τους συνεταιρισμούς και αποσυνδέουν τις αγροτικές επιδοτήσεις από τα παραγόμενα προϊόντα καταδικάζοντας μαζί και την ελληνική Λιπασματοβιομηχανία». Και σημειώνει πως μόνη απάντηση προοπτικής είναι «η σύσταση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας, που θα είναι υπεύθυνος για την παραγωγή, τη διακίνηση, την εμπορία και τη διάθεση φθηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων, που είναι τα αναγκαία εφόδια για την αγροτική παραγωγή, αντίστοιχα, φθηνών και καλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων, που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας των εργαζομένων στη Λιπασματοβιομηχανία να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο (2020-02-22 00:00:00.0)
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να αποτραπεί το κλείσιμο (2013-07-06 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην πώλησή της σε ιδιώτη (2009-09-12 00:00:00.0)
Σταθερά συνεχίζουν τον αγώνα (2006-03-22 00:00:00.0)
Οι «φίλοι» - νεκροθάφτες της λιπασματοβιομηχανίας (2006-02-07 00:00:00.0)
Πεδίο ενιαίου αγώνα εργατών - αγροτών (2005-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ