Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βολικά «εκλογικά» αποτελέσματα

Βρετανοί «απελευθερωτές» στη Βασόρα

Associated Press

Βρετανοί «απελευθερωτές» στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Περισσότερο από ένα μήνα μετά την πραγματοποίησή τους δόθηκαν χτες τα αποτελέσματα των «εκλογών» και καθώς φαίνεται έμειναν εν μέρει όλοι «ευχαριστημένοι». Κατοχικοί και δοτοί, σουνίτες και σιίτες με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών της 15ης Δεκέμβρη, που δε διακρίθηκαν για την «καθαρότητά» τους.

Δέκα έδρες λιγότερες (128) από την απόλυτη πλειοψηφία στο αποτελούμενο από 275 έδρες Κοινοβούλιο δίνουν στη Σιιτική Ισλαμική Συμμαχία. Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή και μετέδωσε το γραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ», ο Κουρδικός Συνασπισμός εξασφαλίζει 53 έδρες και το ψηφοδέλτιο Εθνική Λίστα του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι 25. Οι δύο κυριότεροι σχηματισμοί Αράβων σουνιτών - το Μέτωπο της Ομόνοιας και το Μέτωπο του Εθνικού Διαλόγου - αύξησαν τις δυνάμεις τους και εξασφαλίζουν από 44 και 11 έδρες αντίστοιχα.

Οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται στους σχηματισμούς Κουρδική Ισλαμική Ενωση (5), Συνασπισμός Συμφιλίωσης και Απελευθέρωσης (σουνιτικός, τρεις έδρες), Κίνημα Ρισαλιγιούν (σιιτικό, του κινήματος του Σαντρ, μία έδρα), Πατριωτικό Κόμμα Ραφινταΐν (χριστιανικό, μία έδρα), Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο (μία έδρα), Μιτάλ αλ-Αλούσι (σουνιτικό, μία έδρα) και κίνημα Γιαζίντι (μία έδρα). Φυσικά, τα κόμματα έχουν διορία δύο ημερών για να καταθέσουν έφεση, πριν τα αποτελέσματα οριστικοποιηθούν.

Η βρετανική κυβέρνηση έσπευσε λοιπόν να αδράξει την ευκαιρία και με ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Οφις προέτρεψε όλα τα πολιτικά κόμματα του Ιράκ να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης κυβέρνησης. Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργού των Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, επισημαίνεται ότι η δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων «αυτή καθ' εαυτή αποτελεί πρόοδο» προσθέτοντας ότι «προσδοκούμε τα εκλογικά αποτελέσματα να γίνουν σεβαστά απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ