Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Διαδηλώσεις παρά το κατασταλτικό όργιο

Παρά την καταστολή ο λαός διαδηλώνει

Associated Press

Παρά την καταστολή ο λαός διαδηλώνει

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Αδειοι από πολίτες δρόμοι, στρατιώτες και αστυνομικοί παντού, μια ανήσυχη ηρεμία: αυτή ήταν η εικόνα χτες στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, όπου η κυβέρνηση επέβαλε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας και συνέλαβε εκατοντάδες πολιτικούς, συνδικαλιστές, αγωνιστές και πολίτες για να εμποδίσει την επανάληψη των διαδηλώσεων εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 107 άτομα την Πέμπτη, ενώ έθεσε τον Γκίριτζα Πρασάντ Κοϊράλα του Κογκρέσου και τον Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού υπό «κατ' οίκον περιορισμό». Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για συλλήψεις πολλών περισσοτέρων - 200 τουλάχιστον.

Η αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, παρά την απαγόρευσή τους επ' αόριστον, που έχει αποφασίσει το παλάτι. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον του καθεστώτος παρά όλες αυτές τις προσπάθειες καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων», δήλωσε ο Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ στο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Πληροφορίες του «Ρόιτερ» ανέφεραν ότι διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα Σάββατο.

Μάλιστα, χτες, στην πόλη Μπακταπούρ, υπήρξε μια διαδήλωση από στελέχη κομμάτων και φοιτητικών οργανώσεων που φώναζαν «Γκιανέντρα, κλέφτη, φύγε από τη χώρα».

Αξιοσημείωτο, ακόμα και υποστηρικτές του παλατιού σε διεθνές επίπεδο, όπως οι κυβερνήσεις της Ινδίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, καταδίκασαν τη νέα εκστρατεία καταστολής και κάλεσαν τον Γκιανέντρα να «επανέλθει στο διάλογο» με τα πολιτικά κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ