Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αποσύρει κεφάλαια από την ΕΕ

Κλιμακώνεται η διπλωματική κρίση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η κυβέρνηση του Ιράν επιβεβαίωσε χτες ότι αποσύρει τα συναλλαγματικά της αποθέματα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες - πλην των Ελβετικών - ενόψει της ενδεχόμενης παραπομπής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επιβολή εις βάρος της οικονομικών κυρώσεων. Σύμφωνα με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, Ιμπραχίμ Σεϊμπανί, η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει. Παρά τις ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν τα αποθέματα αυτά θα μεταφερθούν σε τράπεζες της Ασίας, ο Σεϊμπανί, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις. Πάντως το ISNA μετέδωσε ότι το συνάλλαγμα θα κατατεθεί σε τράπεζες της Νοτιοανατολικής Ασίας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Αναλυτές στην Τεχεράνη επισήμαιναν ότι «το πυρηνικό ζήτημα και η πιθανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων είναι ο βασικός λόγος» της κίνησης. Στο μεταξύ, η απειλή των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως (με 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα) «πιέζει», κατά αναλυτές, εκ νέου τις τιμές του πετρελαίου.

Παρ' όλ' αυτά, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, επέμενε σε δηλώσεις του σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι «θα αποτελέσει παγκόσμιο πρόβλημα αν οι Ιρανοί αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ειδικά με μια κυβέρνηση της οποίας ηγείται κάποιος όπως ο σημερινός», και πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε με επιθετικό τρόπο ώστε να αποτρέψουμε το να συμβεί μια τέτοια κατάσταση». Την ίδια στιγμή, οι Δημοκρατικοί, που υπερθεματίζουν δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπους δεν αντιμετωπίζει όσο... σκληρά πρέπει το Ιράν, ανακοίνωναν νέα πρωτοβουλία. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Εβαν Μπέι δήλωσε ότι θα προωθήσει σχέδιο νόμου που θα καλεί όλες τις χώρες να σταματήσουν την εξαγωγή βενζίνης, όπλων και άλλων αγαθών στο Ιράν.

Πάντως, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, απέρριψε το κείμενο της ευρωπαϊκής τρόικας που τον καλούσε να υποβάλλει μια «καταδικαστική» έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Ελ Μπαραντέι αρνήθηκε να επισπεύσει τη σύνταξη της έκθεσής του που είναι προγραμματισμένο να δοθεί στο επόμενο κανονικό συμβούλιο των διοικητών της ΙΑΕΑ την 6η Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ