Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΝΑΤΟ
Ανοίγει... δρόμο ο Σιράκ

Η Γαλλία με το «πυρηνικό πλήγμα» λέει όσα δεν τολμούν να πουν και άλλοι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συμφωνία συναντά το «πυρηνικό πλήγμα» που είπε ότι υιοθετεί ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, αν η χώρα του δεχτεί τρομοκρατικό χτύπημα. Γερμανία, Βρετανία και ΝΑΤΟ δε βρίσκουν κανένα πρόβλημα σε αυτό.

Οι δηλώσεις που έγιναν σε μία «περίεργη στιγμή» εξαιτίας κυρίως της κρίσης με τον Ιράν συνιστούν στροφή στη στρατηγική γραμμή που υιοθετούσε ως τώρα η Γαλλία. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Γαλλία δε συζητούσε το ενδεχόμενο προσφυγής σε πυρηνικά όπλα εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων. Τώρα ο Ζακ Σιράκ εμφανίζεται να έχει υιοθετήσει μια «πιο ευέλικτη στρατηγική».

Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση κρίνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο «συνέχειας» της γαλλικής πολιτικής όσον αφορά την πυρηνική αποτροπή, όπως δήλωσε ερωτώμενος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο των νέων απειλών στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να υποθέσει ότι η γαλλική θέση άλλαξε ή ότι θα αλλάξει στο μέλλον».

Αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά της γερμανικής αντιπολίτευσης που σύσσωμη - αποτελούμενη από τους Πράσινους, το Κόμμα της Αριστεράς και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών - ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να λάβει θέση. Ειδικότερα ο ηγέτης του FDP, Γκίντο Βέστερβέλε, ζήτησε από την καγκελάριο «να καλέσει τον κ. Σιράκ σε αυτοσυγκράτηση», ενώ το Κόμμα της Αριστεράς την κάλεσε να αποθαρρύνει τη Γαλλία «από την αποτρόπαια στροφή της πολιτικής της».

Πάντως οι θέσεις του Ζ. Σιράκ βρήκαν και ένθερμους οπαδούς εντός του γερμανικού εδάφους και συγκεκριμένα στο πρόσωπο του χριστιανοδημοκράτη προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Ρούπρεχτ Πόλεντς.

«Ψυχραιμία» από ΝΑΤΟ και Βρετανία

Στη Βρετανία το Φόρεϊν Οφις δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να «ανακοινώσει εκ των προτέρων» πώς θα απαντούσε σε κράτη που επιδίδονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτει ένα μεγάλο φάσμα πιθανών απαντήσεων σε μία τεράστια γκάμα πιθανών απειλών, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων». Πάντως ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις θεώρησε φυσιολογικό η «Γαλλία να επιφυλάσσεται του δικαιώματος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα σε περίπτωση τέτοιας απειλής»...

Ούτε το ΝΑΤΟ δεν «αιφνιδιάστηκε» από τις δηλώσεις του Ζακ Σιράκ. Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου εντάσσονται στη γενική γραμμή του ΝΑΤΟ για τα πυρηνικά όπλα, που συνίσταται στην προβολή του αποτρεπτικού του ρόλου, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Συμμαχία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ μιας Ευρώπης κυβερνώντων_ κυβερνούμενων (2000-05-19 00:00:00.0)
Υπέρ μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων (2000-05-17 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και "ώριμες" δυτικές πρωτοβουλίες (1998-09-17 00:00:00.0)
Ψυχρολουσία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (1997-05-27 00:00:00.0)
Πιέσεις για παράδοση... (1997-03-12 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία οι προεδρικές εκλογές (1995-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ