Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
«Ψεύτικες οι καταθέσεις μου» λέει ο Β. Ξηρός

Με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την ένσταση ακυρότητας των προανακριτικών απολογιών, συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17 Ν». Ο Βασίλης Ξηρός περιέγραψε στο πενταμελές Εφετείο με ποιες μεθόδους οι διωκτικές αρχές «κατασκεύασαν» τις καταθέσεις του.

«Με φώναξαν και πήγα στην Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης, όπου μου πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα και μετά με απομόνωσαν σε ένα σκοτεινό γραφείο για πολλές ώρες. Εκεί, με ανέκριναν και με πίεσαν για τον αδελφό μου τον Σάββα, λέγοντάς μου πως πρέπει να τον βοηθήσω, αλλιώς δε θα βγει ζωντανός από εκεί μέσα. Εμεινα ώρες άυπνος και, ουσιαστικά, δε με άφησαν να έχω δικηγόρο. Υπέγραψα κατάθεση. Μετά με έφεραν στην Αθήνα χωρίς να με αφήσουν να κοιμηθώ. Μου 'φεραν να υπογράψω πάλι μια κατάθεση. Υπέγραψα αυτήν την κατάθεση που τη λένε προανακριτική».

Και συνέχισε λέγοντας: «Με πήγαν στην ανακρίτρια και μου έδωσαν αναβολή που δε ζήτησα ποτέ. Την επόμενη φορά που με οδήγησαν στην ανακρίτρια για να απολογηθώ έξι αστυνομικοί ήταν στο γραφείο της, μεταξύ αυτών κι εκείνος που μου είχε πει να πω μερικά πράγματα κι εκεί, μην τυχόν και αρνηθώ τίποτα, γιατί μετά θα ήμουν πάλι στα χέρια της Αστυνομίας. Αυτές οι καταθέσεις ήταν όλες ψεύτικες, δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια».

Προηγουμένως, η συνήγορός του Ράνια Καραπλιάνη ζήτησε να μη ληφθούν υπόψη οι δύο προανακριτικές καταθέσεις του Β. Ξηρού, χαρακτηρίζοντάς τις «άκυρο αποδεικτικό μέσο».

Ο συνήγορος υπεράσπισης Γ. Ματζουράνης αναφέρθηκε στις συνθήκες που έδωσαν καταθέσεις οι κατηγορούμενοι, αναρωτώμενος «πώς είναι δυνατόν οι κατηγορούμενοι, που κατά το κατηγορητήριο θεωρούνται "έμπειροι τρομοκράτες" να θεωρούν περιττή την άσκηση των δικαιωμάτων τους». Πρόσθεσε πως κατά παράβαση του νόμου οι κατηγορούμενοι θεωρήθηκαν μάρτυρες και παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους ακόμα και στο στάδιο της ανάκρισης. Υπογράμμισε, δε, ότι οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης συντάχθηκαν από αστυνομικούς, χωρίς να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει δυνατότητα υποβολής εξαίρεσης ή διορισμού τεχνικού συμβούλου από τους κατηγορούμενους.

Πολλαπλά άκυρες και ως παράνομα αποδεικτικά μέσα, χαρακτήρισε τις απολογίες του Σ. Ξηρού ο συνήγορος υπεράσπισης Ι. Μυλωνάς. Εκτενή αναφορά έκανε και στα βασανιστήρια που υπέστη ο εντολέας του Β. Τζωρτζάτος κατά το διάστημα της κράτησής του στην «αντιτρομοκρατική». Ο Ι. Μυλωνάς κάλεσε τον Δ. Κουφοντίνα να πάρει θέση στο θέμα της προσβολής των προανακριτικών απολογιών ως άκυρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζήτηση για την ακυρότητα των καταθέσεων (2006-10-31 00:00:00.0)
Προφυλακίστηκε ο ένας από τους εμπλεκόμενους (2006-09-16 00:00:00.0)
Υπόνοιες για ψευδορκία, λένε οι συνήγοροι (2004-05-13 00:00:00.0)
Μάρτυρες με ...«φρεσκαρισμένη» μνήμη (2004-05-12 00:00:00.0)
«Αποδείξτε την ηθική αυτουργία του Γιωτόπουλου» (2003-11-21 00:00:00.0)
Υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα προδικασίας και ανάκρισης (2003-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ