Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Αγνοούνται δύο Τούρκοι ναυτεργάτες

«Η τραγική κατάληξη του ναυαγίου επιβεβαιώνει ότι δεν αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα του πλοίου», τονίζουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με αφορμή ότι βυθίστηκε προχτές το φορτηγό πλοίο «A. AKIF»

Οι δύο ναυτεργάτες, τουρκικής καταγωγής, εξακολουθούν και αγνοούνται από προχτές το απόγευμα, παρά τις προσπάθειες εντοπισμού τους από σωστικά συνεργεία, όταν και το υπερήλικο φορτηγό πλοίο «A. AKIF» (ναυπηγήθηκε το 1967!), με 16μελές πλήρωμα και σημαία Καμπότζης, βυθίστηκε ανοιχτά του Αιγαίου, ενώ έπλεε ακυβέρνητο από το προηγούμενο βράδυ, λόγω μηχανικής βλάβης.

Πρόκειται για ακόμα ένα εφοπλιστικό έγκλημα σε βάρος της ναυτεργατικής οικογένειας, καθώς ο εκρηκτικός συνδυασμός του υπερήλικου και υποσυντήρητου πλοίου (είχε σωρεία παρατηρήσεων από παλαιότερες επιθεωρήσεις) με τις δυσμενέστατες κι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι έντασης 10-11 μποφόρ, περιορισμένη ορατότητα, χαμηλή νέφωση, ισχυρή χιονόπτωση), αποτέλεσαν τις αιτίες της τραγωδίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνουν πως «η τραγική κατάληξη του ναυαγίου επιβεβαιώνει ότι δεν αποκαταστάθηκαν οι παρατηρήσεις και τα προβλήματα του πλοίου».

Στη συνέχεια υπογραμμίζουν ότι «συνήθης πρακτική των Λιμενικών Αρχών και του Κλάδου Επιθεωρήσεων Εμπορικών Πλοίων είναι να μη λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα καλύπτοντας την εφοπλιστική ασυδοσία και να δικαιολογούνται ότι εμείς κάνουμε ελέγχους και παρατηρήσεις».

Καταλήγοντας τονίζουν: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν σταθμοί διάσωσης για να ανταποκρίνονται σε παρόμοια περιστατικά. Τα προγράμματα που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί είναι στην κατεύθυνση εποπτείας, ελέγχου και αστυνόμευσης των θαλάσσιων μεταφορών σύμφωνα με τις οδηγίες και απαιτήσεις των Υπερατλαντικών Συμμάχων τους και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες, την προστασία και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ