Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Καμιά απάντηση για το «στεγνό» πρόγραμμα

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας

Καμιά απάντηση δεν έδωσε εδώ και δέκα μήνες το υπουργείο Υγείας στο αίτημα για τη λειτουργία «στεγνού» προγράμματος απεξάρτησης στα Χανιά, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου σε ερώτησή της για τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη.

«Στο νομό Χανίων και γενικότερα στην Κρήτη, υπάρχει έντονο πρόβλημα διάδοσης και χρήσης ναρκωτικών, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Για την καλύτερη, συνεχίζει, και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του, το Παράρτημα Χανίων του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πρωτοβουλίες, με στόχο τη δημιουργία Μονάδας "Στεγνού" Θεραπευτικού Προγράμματος, για την κάλυψη των αναγκών της περιφέρειας Κρήτης. Η ήδη υπάρχουσα στα Χανιά Μονάδα χορήγησης υποκατάστατων (βουπρενορφίνης), δεν μπορεί να βοηθήσει σωστά και αποτελεσματικά, καθώς η μέθοδος την οποία εφαρμόζει δεν οδηγεί σε πραγματική θεραπεία των τοξικοεξαρτημένων ατόμων, αλλά απλώς τα "συντηρεί", διατηρώντας παράλληλα την εξάρτησή τους από το παρεχόμενο υποκατάστατο της ηρωίνης. Μετά από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων και σε συνεργασία με ειδικευμένους επιστήμονες και αρμόδιους φορείς, το Παράρτημα του EΣYN διαμόρφωσε σχετικό Αίτημα - Πρόταση, που απεστάλη μέσω της Ν.Α. Χανίων στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Μάρτη του 2005. Μάλιστα, όλοι οι φορείς φαίνεται να συμφωνούν ότι υπάρχει η δυνατότητα στέγασης της "κλειστής" φάσης του προγράμματος, με ελάχιστο κόστος μετατροπής, σε ένα από τα κτίρια του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, το οποίο είναι κενό και έχει κριθεί ιδιαίτερα κατάλληλο για το σκοπό αυτό».

«Το Υπουργείο όμως, ενώ έχουν παρέλθει δέκα μήνες από την υποβολή του αιτήματος, δεν έχει δώσει καμία απάντηση» υπογραμμίζουν οι Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου και καταλήγουν: «Ερωτάται ο υπουργός Υγείας, ποια μέτρα θα πάρει, ώστε χωρίς άλλη καθυστέρηση, να δημιουργηθεί Μονάδα "Στεγνού" θεραπευτικού Προγράμματος στα Χανιά, η οποία θα είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ