Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αστεγοι και απόκληροι τα θύματα

Συσσίτιο σε αστέγους της Μόσχας. Φυσικά, με τη φιλανθρωπία δε λύνεται το πρόβλημα

Associated Press

Συσσίτιο σε αστέγους της Μόσχας. Φυσικά, με τη φιλανθρωπία δε λύνεται το πρόβλημα
Εκατοντάδες είναι οι νεκροί τις τελευταίες μέρες από το κρύο που σαρώνει μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και περιοχές της Ρωσίας. Σε χώρες συνηθισμένες στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Μολδαβία και η Ρουμανία, όπου οι θερμοκρασίες αυτές τις μέρες έχουν φτάσει και μείον 35 βαθμούς Κελσίου, καθημερινά οι νεκροί αυξάνονται. Πρόκειται για άστεγους, απόκληρους, ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Στην Ουκρανία, όπου η θερμοκρασία έχει φτάσει τους μείον 25 βαθμούς Κελσίου, το κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη σκοτώσει 181 ανθρώπους τις τελευταίες πέντε μέρες - κυρίως άστεγους, ενώ πάνω από 3.000 έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία με προβλήματα που έχουν προκληθεί από το κρύο.

Στη Ρουμανία, τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της υποθερμίας και των καρδιακών προβλημάτων. Το θερμόμετρο έφτασε τους μείον 34 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική Ρουμανία, εκεί όπου ήδη υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να κλείσουν 300 σχολεία και τα νοσοκομεία να περιθάλπουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Ενώ στη γειτονική Μολδαβία, τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες, οι περισσότεροι άστεγοι ή μεθυσμένοι που κατέρρευσαν στους δρόμους.

Στη Γεωργία, οι ισχυροί άνεμοι και το χιόνι έχουν ρίξει τις κολόνες ηλεκτρισμού στη δυτική πλευρά της χώρας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ ήδη δεν έχουν θέρμανση εξαιτίας εκρήξεων που είχαν σημειωθεί και προκάλεσαν σημαντική ζημιά σε δύο βασικούς αγωγούς.

Στην Πολωνία σε μια βδομάδα έχουν πεθάνει 63 άνθρωποι, ενώ από την αρχή του χειμώνα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 185, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας. Το θερμόμετρο έφτασε τους μείον 35 βαθμούς Κελσίου και πάνω από 1.000 σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά.

Αλλά και στη Ρωσία, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την περασμένη εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από τους πάνω από 100.000 αστέγους της Μόσχας επιδιώκουν να συλληφθούν για να μπορέσουν να βρουν λίγη ζεστασιά.

Και στη Γερμανία ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 8, με το τελευταίο περιστατικό αυτό της περασμένης Τετάρτης, όταν το αυτοκίνητο ενός ζευγαριού έπεσε σε παγωμένο ποτάμι. Εξαιτίας του άσχημου καιρού έχουν σημειωθεί μια σειρά από αυτοκινητικά δυστυχήματα στην Τουρκία όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 6 άνθρωποι.

Στην Βουλγαρία αναφέρθηκαν 8 νεκροί τις τελευταίες τρεις μέρες, στην πλειοψηφία τους άστεγοι.

Παρόμοιες θερμοκρασίες έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν στις περισσότερες απ' αυτές τις χώρες, χωρίς όμως ο αριθμός των νεκρών να φτάνει στα σημερινά επίπεδα. Κυρίως η απότομη επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης, η φτώχεια και η ανέχεια, τα ανερχόμενα ποσοστά ανεργίας είναι που οδηγούν ανθρώπους να ζουν στο δρόμο. Αυτά είναι αποτελέσματα του «καπιταλιστικού παραδείσου» που υπόσχονταν στους λαούς. Ο σοσιαλισμός για πολλά χρόνια είχε λύσει τα βασικά προβλήματα για τα λαϊκά στρώματα. Οι κοινωνικές παροχές που προσέφερε το κράτος στο λαό ήταν τέτοιες που του εξασφάλιζε μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή. Μεταξύ αυτών μπορεί κανείς να αναφερθεί στη σχεδόν δωρεάν κεντρική θέρμανση, στη φτηνή κατοικία και την εξασφαλισμένη εργασία. Αν αναλογιστεί κανείς πως μετά το λεγόμενο πέρασμα στη ...«δημοκρατία», ο πολίτης αναγκάζεται να πληρώνει μεγάλα ποσά τόσο για τη θέρμανση, τον ηλεκτρισμό, όσο και για το νοίκι, τότε μπορεί να καταλάβει γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών είναι φτωχοί, άστεγοι και απόκληροι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ