Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αποχαιρέτησαν τον Ρουγκόβα ψάχνοντας «διάδοχο»...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί συνόδευσαν χτες τον «Πρόεδρο» του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, στο «Κοιμητήριο των Μαρτύρων» σε ένα λόφο κοντά στην Πρίστινα. Αρκετοί ήταν και οι ξένοι αξιωματούχοι που παραβρέθηκαν, σε μια κηδεία που κανονίστηκε να είναι «κοσμική και εθνική». Οι Πρόεδροι που παραβρέθηκαν ήταν «κατά σύμπτωση» εκείνων των χωρών που έχουν πάρει (περισσότερο ή λιγότερο) ανοιχτά θέση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου. Δηλαδή, οι Πρόεδροι της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, της Κροατίας, Στίπε Μέσιτ, και της Σλοβενίας, Γιάνες Ντρνόβσκεκ... Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν ο υπουργός... Αστικής Ανάπτυξης, Αλφόνσο Τζάκσον, ο επικεφαλής της (άτυπης διπλωματικής) αποστολής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, και ο Φρανκ Ουίσνερ, ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για το Κοσσυφοπέδιο οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα Φλεβάρη.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, θέλησε να παραβρεθεί επειδή, όπως είχε πει, το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της σερβικής εδαφικής επικράτειας, αλλά, όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση του «πρωθυπουργού» Μπαϊράμ Κοσούμι αρνήθηκε ανακοινώνοντας πως ήταν «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Πριν την τελετή της κηδείας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, είχε επικεντρώσει σε δηλώσεις του στην ανάγκη, όπως είπε, να παραμεριστούν οι διαφορές μεταξύ των ηγετικών στελεχών των Κοσσοβάρων Αλβανών προκειμένου να οριστεί ο «διάδοχος» του Ρουγκόβα και να προχωρήσουν στις επικείμενες συνομιλίες της Βιέννης.

Ο δε «ύπατος διοικητής» του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Τζέσεν Πέτερσεν, στον επικήδειο είπε πως ο Ρουγκόβα «άφησε ένα κενό αλλά και ένα όραμα... να οδηγηθεί μπροστά το Κόσσοβο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ