Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Νέα απάντηση στην προβοκάτσια των ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Τις νέες επιθετικές προκλήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ και ειδικά του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα κατήγγειλε χτες για άλλη μία φορά ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ενόσω βρέθηκε κοντά στην παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν στην έδρα του αντιιμπεριαλιστικού δικαστηρίου «Χοσέ Μαρτί», όπου ξεκίνησαν εργασίες διαπλάτυνσης, που όπως είπε ο ίδιος θα είναι μια «έκπληξη».

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC έσπευσαν προκλητικά να δηλώσουν: «Φαίνεται ότι το καθεστώς θα φτιάξει ένα είδος τείχους που θα κρύβει τα μηνύματά μας. Δε μας κάνει εντύπωση».

Πρόκειται για το επόμενο στάδιο των προκλήσεων των ΗΠΑ όταν στο κτίριο της αμερικανικής αποστολής εμφανίστηκαν φωτεινά ηλεκτρονικά μηνύματα με φράσεις των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μαχάτμα Γκάντι, Αβραάμ Λίνκολν και Λεχ Βαλέσα που... ζητάνε δημοκρατικές αλλαγές.

Ο κουβανικός λαός απάντησε δυναμικά την Τρίτη με τη διοργάνωση διαδήλωσης μπροστά από το κτίριο, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1,4 εκατομμύρια Κουβανοί. Στις χτεσινές δηλώσεις του ο Φιντέλ Κάστρο καταδίκασε τις ενέργειες του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων, που έχει γίνει το κέντρο όλων των αντεπαναστατικών ανατρεπτικών ενεργειών, ενέργειες που αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις και των πλέον βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου. Επίσης, ο ηγέτης της Κούβας καταδίκασε τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης, που ουσιαστικά προκαλούν την κατάρρευση των διμερών συμφωνιών μετανάστευσης, όπως την πρόκληση παράνομων εξόδων, ώστε να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους.

Επίσης προσέφερε ιατρική περίθαλψη, εντελώς δωρεάν εννοείται, προς φτωχούς και μη προνομιούχους Αμερικανούς πολίτες, όπως ακριβώς πράττει η Κούβα και σε πολίτες αρκετών αναπτυσσόμενων χωρών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρένσα Λατίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ