Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Πυρά εναντίον διαδηλωτών!

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Νεπάλ

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Νεπάλ
KATMANTOY.- Ακόμη και πραγματικά πυρά (!), πέρα από τα «συνήθη» ρόπαλα και δακρυγόνα, χρησιμοποίησαν χθες οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία, για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα χθες. Συνολικά, σύμφωνα με διεθνή και τοπικά ΜΜΕ, συνελήφθησαν εκατοντάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 24 διαδηλωτές και αστυνομικοί.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ στην πόλη Ποχάρα του δυτικού Νεπάλ για να «απωθήσει» διαδηλωτές, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Nepal News, μια τοπική ειδησεογραφική υπηρεσία, οι διαδηλωτές προκλήθηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Από τις τουλάχιστον 20 σφαίρες που έριξαν οι αστυνομικοί, τραυματίστηκε ένας διαδηλωτής στο πόδι.

Το κύμα των διαδηλώσεων εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα, που σχεδόν πριν από ένα χρόνο κατέλυσε το πολίτευμα και επέβαλε πραξικοπηματικά τη διακοπή της λειτουργίας της Βουλής, διορίζοντας παράλληλα κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό, εντείνεται και, σύμφωνα με αναλυτές, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να «ελεγχθεί».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚ Νεπάλ/ Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού Πράντιπ Νεπάλ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «θέλουμε να καταδείξουμε ότι το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί παράνομα».

Η πρωτεύουσα και οι περισσότερες μεγάλες πόλεις παρέλυσαν χθες από τη γενική απεργία που κήρυξαν τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας εναντίον της βασιλικής χούντας στη χώρα. Το παλάτι εμμένει - ενώ το ένοπλο αντάρτικο των μαοϊκών, που έχει συμμαχήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις του - ότι θα διοργανώσει «τοπικές εκλογές» το Φλεβάρη, κάτι που μοιάζει αμφίβολο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ