Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΙΡΑΝ
Στο τραπέζι η ρωσική πρόταση

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε χτες ότι αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για την «επανέναρξη» του πυρηνικού της προγράμματος. Το Πεκίνο τοποθετήθηκε υπέρ της πρότασης της Ρωσίας να εμπλουτίζει ουράνιο για λογαριασμό του Ιράν. Ο Αλι Λαριτζάνι, ο Ιρανός αξιωματούχος που είναι επιφορτισμένος με τον πυρηνικό φάκελο της χώρας του, βρισκόταν χτες στο Πεκίνο και είχε συνάντηση και εκτενή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Λι Ζαοξίνγκ. Μετά από αυτήν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Κονγκ Κουάν είπε ότι το Πεκίνο «αντιτίθεται στην απειλή επιβολής κυρώσεων», αφού έτσι «περιπλέκονται τα προβλήματα» και πρόσθεσε η Ρωσική πρόταση αποτελεί «μια καλή προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου».

Υπέρ της ρωσικής πρότασης ως έχει τοποθετήθηκε χτες και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους που δεσμεύτηκε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της Ουόλ Στριτ Τζέρναλ να «εξαντλήσει τα διπλωματικά μέσα» που έχει στη διάθεσή του, ισχυριζόμενος ότι δήθεν στόχος είναι να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Υπέρ της ρωσικής πρότασης τοποθετήθηκε, αν και «επιφυλακτικά», και η Ευρωπαία Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο -Βάλντνερ, λέγοντας ωστόσο πως «είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι δεν πρόκειται απλώς για μια τακτική, για να κερδίσουν χρόνο», παρότι χαρακτήρισε τη ρωσική λύση «ενδιαφέρουσα».

Στο μεταξύ χτες, μια ημέρα μετά την κατηγορία από πλευράς Τεχεράνης προς τη Βρετανία ότι συνεργάστηκε με τους ανθρώπους που τοποθέτησαν τις βόμβες στην Αχβάζ που κόστισαν εννιά ζωές, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Μουστάφα Πουρμοχαμάντι, υποστήριξε ότι τα δύο πρόσφατα πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα που έπληξαν την πολεμική αεροπορία του Ιράν έγιναν μετά από δολιοφθορές πρακτόρων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ. Στόχος, είπε, ήταν «να δημιουργηθεί ανασφάλεια στο Ιράν».

Φιντέλ Κάστρο: «Πρόσχημα» το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σε δηλώσεις του χτες στην Αβάνα, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τόνισε ότι ο πλανήτης βρίσκεται «σε πραγματικό κίνδυνο» και πρόσθεσε ότι «οι χώρες του πυρηνικού κλαμπ εκβιάζουν άλλες, όπως το Ιράν, που επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα πυρηνικό πρόγραμμα με ειρηνικούς σκοπούς, τη στιγμή που «κάνουν τα στραβά μάτια» σε περιπτώσεις που χώρες -σύμμαχοί τους, όπως το Ισραήλ, αναπτύσσουν μυστικά και παράνομα πυρηνικό οπλοστάσιο. Η κρίση που προκλήθηκε, κατέληξε, αποτελεί «πρόσχημα για την επιβολή της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων», με προεξάρχουσα την κυβέρνηση Μπους, που ασκεί «τρομοκρατική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ