Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Απόπειρα δολοφονίας του Ντράσκοβιτς

H γυναίκα του Ν. Ντράσκοβιτς δείχνει σημάδια από σφαίρες στον τοίχο της εξοχικής κατοικίας

Associated Press

H γυναίκα του Ν. Ντράσκοβιτς δείχνει σημάδια από σφαίρες στον τοίχο της εξοχικής κατοικίας
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Ερωτηματικά προκαλεί η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης», Βουκ Ντράσκοβιτς, που σημειώθηκε προχτές αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Ντράσκοβιτς, άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ ενώ αυτός παρακολουθούσε τηλεόραση αργά το βράδυ της Πέμπτης στο σαλόνι εξοχικής κατοικίας στην πόλη του Μαυροβουνίου, Μπούντβα. Αν και δέχτηκε βροχή από σφαίρες, ο Ντράσκοβιτς γλίτωσε με τραύματα στο λοβό του αριστερού του αυτιού και εκδορές στο δεξί κρόταφο. Διακομίστηκε αμέσως σε νοσοκομείο της ίδιας πόλης για τις πρώτες βοήθειες, έπειτα σε άλλο νοσοκομείο της πόλης Κότορ και ακολούθως πήρε εξιτήριο δεχόμενος την ισχυρή προστασία αστυνομικών δυνάμεων, που ο ίδιος είχε αρνηθεί κατά την έλευσή του για διήμερες διακοπές στο Μαυροβούνιο!

Τόσο ο Βουκ Ντράσκοβιτς, όσο και η σύζυγός του Ντάνιτσα, έσπευσαν να καταγγείλουν με... βεβαιότητα πως πίσω από τη δεύτερη κατά σειρά δολοφονική απόπειρα είναι «η μυστική αστυνομία της Σερβίας και το προεδρικό ζεύγος Μιλόσεβιτς»! Ωστόσο, όπως σημείωνε ακόμη και το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, «είναι άγνωστο το κίνητρο και ασαφής ο λόγος που θα μπορούσε να είχε ο πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας να διατάξει μία απόπειρα κατά του Ντράσκοβιτς»... Και το σύντομο σχόλιο του ΒΒC τελείωνε μεταδίδοντας τις λοιδορίες ομοσπονδιακών κυβερνητικών αξιωματούχων, πως «το ίδιο το γεγονός της απόπειρας σκηνοθετήθηκε για να κερδίσει ο Βουκ Ντράσκοβιτς την υποστήριξη του κόσμου, ιδιαίτερα σε μία περίοδο πτώσης της δημοτικότητάς του»...

Η σύζυγος του Ντράσκοβιτς, Ντάνιτσα, αναφερόμενη στις σερβικές μυστικές αστυνομικές αρχές γνωστές ως «DB», δήλωσε επί λέξει:«Ηταν τόσο εύκολο να επιτεθούν τον Βουκ εδώ στο Μαυροβούνιο, όπου ήταν μόνος». Λίγο μετά σε συνέντευξή της προς το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η Ντάνιτσα Ντράσκοβιτς εξήγησε πως ο Βουκ Ντράσκοβιτς είχε αναφέρει στις τοπικές αστυνομικές αρχές ότι βρισκόταν στο Μαυροβούνιο αποφεύγοντας να δεχτεί την προσφορά τους για αποστολή αστυνομικής φρουράς προστασίας. Η ίδια πρόσθεσε πως όταν η πρώτη σφαίρα πέρασε ξυστά στον κρόταφό του ο Ντράσκοβιτς έπεσε καταγής στο πάτωμα του σαλονιού.

Δηλώσεις για την απόπειρα κατά του Ντράσκοβιτς έκανε και ο αρχηγός της αστυνομίας του Μαυροβουνίου Βουκάσιν Μάρας. Ο Μάρας έκανε λόγο για «τερατώδη συνωμοσία», λέγοντας πως αισθάνεται «προσωπικά υπεύθυνος για τον τραυματισμό του Βουκ Ντράσκοβιτς». Εκανε επίσης λόγο για προσπάθειες «εξαγωγής κρατικής τρομοκρατίας» από το Βελιγράδι στο Μαυροβούνιο, προσθέτοντας πως οι αστυνομικές αρχές του Μαυροβουνίου προχώρησαν ήδη από χτες σε ανακρίσεις διαφόρων υπόπτων.

Οπως είναι γνωστό, ο Ντράσκοβιτς είχε καταγγείλει δολοφονική απόπειρα εναντίον του τον περασμένο Οκτώβρη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ατόμων. Επιπλέον, στις 31 Μάη είχε δολοφονηθεί στο Μαυροβούνιο ο επικεφαλής των συμβούλων του προέδρου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, Γκόραν Ζούγκιτς.

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Βουκ Ντράσκοβιτς προκάλεσε τις αντιδράσεις του Χαβιέ Σολάνα (επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας), καθώς και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνοφ.

Στις Βρυξέλλες, ο Χαβιέ Σολάνα δήλωσε συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά του Ντράσκοβιτς, λέγοντας πως «η κλιμάκωση του κύκλου βίας φανερώνει τη λυπηρή κατάσταση πολιτικών υποθέσεων σε μία χώρα όπου η χρήση ωμής βίας φαίνεται πως αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ως μία στάνταρ μέθοδος διευθέτησης πολιτικών διαφορών».

Στη δε Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνοφ, έστειλε επιστολή στον αρχηγό του «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης» εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» και καταδικάζοντας την «τρομοκρατική επίθεση που απειλεί τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ