Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
«Σε πολεμικό κλίμα» διαδήλωση υπέρ των αστέγων

Από τις συγκρούσεις των αστυνομικών με τους διαδηλωτές

Associated Press

Από τις συγκρούσεις των αστυνομικών με τους διαδηλωτές
ΤΟΡΟΝΤΟ.-

Μια διαδήλωση υπέρ των αστέγων και κατά των αθρόων περικοπών των κοινωνικών δαπανών της τοπικής κυβέρνησης του Οντάριο μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης», όταν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της καναδικής αστυνομίας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στο τοπικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να επιδώσουν νότα διαμαρτυρίας.

Η διαδήλωση οργανώθηκε σε ένδειξη υποστήριξης προς τους αστέγους του Τορόντο, αλλά η επέμβαση της αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα να γενικευτούν οι ταραχές. Τότε το κλίμα της συγκέντρωσης άλλαξε αφού οι διαδηλωτές φώναζαν «ντροπή» και χτυπούσαν τύμπανα, όταν η αστυνομία δεν επέτρεψε σε αντιπροσωπεία τους να μπει στο τοπικό Κοινοβούλιο. Λίγο μετά, η αστυνομία επιχείρησε να απωθήσει τους διαδηλωτές, εκείνοι απάντησαν πετώντας μπογιά, πέτρες και μπουκάλια εναντίον του κτιρίου του Κοινοβουλίου του Οντάριο και τα επεισόδια γενικεύτηκαν. Τότε επενέβησαν και έφιπποι αστυνομικοί, οι οποίοι χτύπησαν τους διαδηλωτές με γκλομπ. Γρήγορα η περιοχή γύρω από το τοπικό Κοινοβούλιο μετατράπηκε σε «πραγματικό πεδίο μάχης» με τους αστυνομικούς να επιτίθενται με σπρέι-πιπεριού και γκλομπ και τους διαδηλωτές να αμύνονται πετώντας πέτρες, τούβλα και άλλα αντικείμενα. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ο τραυματισμός τουλάχιστον 29 αστυνομικών και 8 αλόγων και άγνωστος αριθμός διαδηλωτών, αφού οι αρχές δεν έδωσαν στοιχεία. Ωστόσο ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 18 διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές, μέλη διαφόρων οργανώσεων, υποστήριζαν ότι η οικονομική πολιτική της τοπικής κυβέρνησης είναι «άμεση» υπεύθυνη για το θάνατο 22 αστέγων στο Τορόντο τους τελευταίους επτά μήνες, ενώ επέκριναν και την κυβέρνηση για το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο σε περιβαλλοντικά ζητήματα, που είχε ως συνέπεια να ξεσπάσει επιδημία Ε.coli στην κωμόπολη Γουόκερτον, όπου προσβλήθηκαν 2.000 πολίτες και έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά από αυτούς. Αμέσως μετά τον τερματισμό των επεισοδίων, ο τοπικός ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος, Ντάλτον Μακ Γκίντι, κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι ευθύνονται για τα επεισόδια και υπερασπίστηκε την τακτική της αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ