Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πέντε νεκροί σε ταραχές στις φυλακές

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Τουλάχιστον πέντε νεκροί - όλοι κρατούμενοι- και οκτώ τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων χτες στη φυλακή Μπαϊραμπασά της Κωνσταντινούπολης.

Το πρακτορείο Ανατολή δε διευκρίνισε τα αίτια της εξέγερσης των κρατουμένων, ούτε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκοτώθηκαν. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ ισχυρές δυνάμεις της χωροφυλακής αναπτύχθηκαν γύρω από τη φυλακή.

Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία η καταστολή, και μάλιστα οι αρχές θεωρούν ότι οι «μεγάλοι θάλαμοι για τους κρατουμένους» φταίνε, καθώς τους παρέχουν τη δυνατότητα «να οργανώνονται» (!). Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει «να δημιουργήσει μικρά κελιά και να καταργήσει τους μεγάλους θαλάμους» (!) συναντά όμως σθεναρές αντιστάσεις από κρατούμενους.

Πέρσι το Σεπτέμβρη 11 κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε φυλακή της Αγκυρας, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν εκδήλωση διαμαρτυρίας. Η τουρκική κυβέρνηση λίγο μετά ενέκρινε νομοσχέδιο περί αμνηστίας για την αποφυλάκιση περίπου των μισών από τους 69.000 κρατούμενους στις φυλακές, αλλά ο τότε πρόεδρος Ντεμιρέλ πρόβαλε βέτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ