Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Αμαχοι τα μεγάλα θύματα των καθημερινών επιδρομών»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αμαχοι, ανίδεοι πολίτες, αθώοι βοσκοί και αγρότες είναι τα θύματα και οι στόχοι των αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών, στις, συνήθεις, επιδρομές που πραγματοποιούν, «πάντα από θέση άμυνας», στις ζώνες «απαγόρευσης πτήσεων» στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ. Αυτό ισχυρίζεται, χωρίς περιστροφές, η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη τη μαρτυρία δημοσιογράφου της, που επισκέφθηκε πρόσφατα τις δύο ιρακινές περιοχές.

Στο εκτενές αφιέρωμα που φιλοξενεί η, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα αναφέρεται σειρά περιστατικών, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, συγγενών των θυμάτων, αλλά και πολιτών που έχουν τραυματιστεί σε αυτές τις επιδρομές. Χαρακτηριστικό, ίσως, είναι το παράδειγμα επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες, σε βοσκοτόπι μικρότερο των 200 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο έπληξαν 4 πύραυλοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι (βοσκοί και κάτοικοι που έτρεξαν σε βοήθεια), να τραυματιστούν άλλοι 46 και να πεθάνουν δεκάδες πρόβατα, που είναι η βασική πηγή τροφής για τους φτωχούς κατοίκους. Λίγες ημέρες αργότερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε «λάθος» την επιδρομή στην περιοχή, τη συμπεριέλαβε στη γνωστή κατηγορία των «παράπλευρων ζημιών» και επέρριψε τη συνολική ευθύνη στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος παραδέχεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες είναι τοποθετημένες ακριβώς δίπλα στις κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους. Εντούτοις, είναι εκατοντάδες οι επιδρομές που έχουν πλήξει καλλιεργημένες κατοικημένες περιοχές και βοσκότοπους, κυρίως στις περιοχές γύρω από τις πόλεις Μοσούλη και Ναζάφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που φιλοξενεί το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις του αντιστράτηγου Γιασίν Ζασέμ, της ιρακινής αεράμυνας, τους τελευταίους 18 μήνες, 300 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 200 πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους και 800 έχουν τραυματιστεί σε αυτές τις επιδρομές που καταμετρούνται σε 21.600 παραβιάσεις του ιρακινού εναέριου χώρου.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο, από την πλευρά του, επιβεβαιώνει ότι, στην τελευταία 10ετία, τα συμμαχικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει 280.000 εξόδους χωρίς καμία απώλεια. Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι, σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια, οι «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων», πλέον, αποτελούν για την Ουάσιγκτον άλλο ένα πεδίο «εξευτελισμού της ιρακινής ηγεσίας», που λίγο έχει να κάνει με την προστασία του κουρδικού πληθυσμού στο Βόρειο Ιράκ και των Σιιτών στο Νότιο.

Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, Ρωσία και Γαλλία έχουν, επανειλημμένως, ταχθεί υπέρ του τερματισμού των επιδρομών και της επανεξέτασης της στρατηγικής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», οι ηγεσίες της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν στα συμμαχικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν τέτοιες επιδρομές απογειωνόμενα από το έδαφός τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ