Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Η Λουτσία Ιριάρτ, μεγαλύτερη κόρη του Χιλιανού πρώην δικτάτορα Πινοτσέτ, κρατείται από το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, όπου επέστρεψε εγκαταλείποντας το αίτημά της για παροχή ασύλου στις ΗΠΑ. Η 60χρονη Λουτσία μαζί με άλλα πέντε μέλη της οικογένειας Πινοτσέτ κατηγορείται από τις αρχές της Χιλής για φοροδιαφυγή - η ίδια, όπως και οι υπόλοιποι αρνούνται τις κατηγορίες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Παραποίησαν οι βρετανικές αστυνομικές αρχές την έκθεσή τους, προκειμένου να αποκρύψουν την εμπλοκή τους στο θάνατο του Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικούς με πολιτικά στο μετρό του Λονδίνο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Νιουζ οφ δε Γουόρλντ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστυνομικοί του «Ειδικού Κλάδου» άλλαξαν τα δεδομένα σε μία έκθεση σχετικά με την παρακολούθηση του Βραζιλιάνου, ελπίζοντας ότι θα κάλυπταν το γεγονός πως αναγνώρισαν λάθος άνθρωπο. Η υπηρεσία αυτή αμέσως επέρριψε την ευθύνη στις ένοπλες μονάδες της αστυνομίας, οι οποίες πραγματοποίησαν την επιχείρηση, που κατέληξε στο θάνατο του αθώου Βραζιλιάνου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Απελευθερώθηκαν χτες, μετά από δυόμισι βδομάδες, οι τέσσερις αλλοδαποί εργαζόμενοι της SHELL που είχαν απαχθεί από μέλη ένοπλης οργάνωσης στο Δέλτα του Νίγηρα. Οι απαγωγείς διαμήνυσαν πως θα συλλάβουν όσους άλλους ξένους εργαζόμενους βρουν σε ξένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι στο στόχαστρο της δράσης τους.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- «Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό θέλουν βοήθεια απ' την Ευρώπη», δήλωσε χτες αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Κινσάσα κατά την άφιξη ομάδας αναγνώρισης του λεγόμενου Ευρωστρατού με επικεφαλής Γερμανό στρατηγό.

ΧΑΡΤΟΥΜ-ΕΝ ΤΖΑΜΕΝΑ.-- Οι αρχές του Τσαντ αρνήθηκαν τις κατηγορίες της σουδανικής κυβέρνησης πως μονάδες του στρατού της χώρας επιτέθηκαν σε Σουδανούς στρατιώτες που βρίσκονταν σε μεθοριακή περιοχή της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Αν και αυξήθηκαν κατά 55 μέσα στον τελευταίο χρόνο τα φαινόμενα «φυσικών» καταστροφών εντούτοις προκάλεσαν λιγότερους θανάτους (91.963) από πέρσι (οπότε είχαν πεθάνει 244.577 άτομα, εκ των οποίων οι 226.408 από το τσουνάμι της 26ης του Δεκέμβρη 2004), ανακοίνωσε χτες η Διεθνής Στρατηγική του ΟΗΕ για την πρόληψη των Φυσικών Καταστροφών.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Η κατάρρευση της οροφής εκθεσιακού κέντρου στη νότια πολωνική πόλη Χορζόφ είχε προχτές συνέπεια το θάνατο 62 ανθρώπων. Ωστόσο, φονικότερος ήταν ο συνδυασμός ψύχους και έλλειψης κρατικής πρόνοιας καθώς μέσα στο τελευταίο 11ήμερο προκλήθηκε ο θάνατος σε 91 άτομα (214 νεκροί λόγω ψύχους απ' την αρχή του χειμώνα)!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στη φυλακή του Βελιγραδίου κρατείται πλέον ο απόστρατος συνταγματάρχης του σερβοβοσνιακού στρατού Γιόβο Τζόγκο, που συνελήφθη στο τέλος της βδομάδας ως ύποπτος για παροχή προστασίας και βοήθειας στον πρώην διοικητή του στρατού των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ