Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Συμβιβαστική φλυαρία και δικομματική δημαγωγία

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, ανέδειξε ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ

Η φλυαρία με τις ουδέτερες διαπιστώσεις της απερχόμενης ηγεσίας για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και η δημαγωγική φιλονικία των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σημάδεψαν την επίσημη έναρξη των εργασιών του 11ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που άρχισαν χτες και θα ολοκληρωθούν στις 9 Φλεβάρη 2006.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της απερχόμενης ηγεσίας Σταύρος Κουτσιουμπέλης, αφού έκανε επιδερμική κριτική στις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στράφηκε με ...σφοδρότητα κατά της «νεοφιλελεύθερης πολιτικής» της ΝΔ. Τον ακολούθησε στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου που τον διαδέχτηκε στο βήμα.

Η πομπώδης αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν στο βήμα ανέβηκαν ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, η εναλλαγή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Παναγιώτη Μελά, που εκπροσώπησε το κόμμα του στο συνέδριο και διαμαρτυρήθηκε γιατί - κατά τη γνώμη του - έπρεπε να ακολουθήσει τον υφυπουργό Υγείας. «Βέτο», για να παρελάσει κι αυτός από το βήμα του συνεδρίου, μετά τους εκπροσώπους των κομμάτων, έβαλε και ο επικεφαλής του Κοινωνικού Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης.

Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε ως επιεικώς άδικη την επισήμανση του Στ. Κουτσιουμπέλη ότι η «κυβέρνηση τον ιδιωτικό τομέα υγείας, από συμπληρωματικό, τον έχει αναγορεύσει σε κυρίαρχο ρυθμιστή των εξελίξεων» και αντιπαρέθεσε τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα φάρμακα, σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικές κλινικές θα χρεώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία τα φάρμακα με νοσοκομειακές τιμές - όπως και τα δημόσια νοσοκομεία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιπαρέθεσε ότι με το ίδιο νομοσχέδιο τα ακριβά φάρμακα θα διατίθενται απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία -παραβλέποντας ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να τα χορηγούν και τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Ολοι, όμως, «έκαναν γαργάρα» την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, όπου τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν 46,5% των δαπανών Υγείας, γεγονός που ανάγκασε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Δημήτρη Αγκαβανάκη να πει -παραφράζοντας μια παροιμία - ότι όταν ...κοκκορομαχούν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. «Στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν όλες οι βάρβαρες εργασιακές σχέσεις» επισήμανε ο Δ. Αγκαβανάκης, για να τονίσει ότι «οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να διεκδικήσουν ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας χωρίς την επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο ολόκληρης της κοινωνίας».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Τόλιος τάχτηκε στα λόγια υπέρ του δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, για να το αναιρέσει στη συνέχεια λέγοντας ότι όσοι έχουν να πληρώσουν να το κάνουν, αποδεχόμενος έτσι την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η αντίθεση στην κοκορομαχία εκφράστηκε απ' τις ταξικές δυνάμεις με δυναμικά συνθήματα, όπως «Ελλείψεις, συμπράξεις, stage, συνεργεία, κάνατε γαλέρες τα νοσοκομεία» και «Για σύγχρονη και δωρεάν υγεία, το κράτος να πληρώσει και η ολιγαρχία».

Επιχείρηση λαθροχειρίας

Σε λαθροχειρία, μπρος στην προοπτική απώλειας της αυτοδυναμίας, προχώρησε χτες η ΠΑΣΚΕ.

Ετσι, έθεσε θέμα συμμετοχής των αντιπροσώπων του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ με πρόσχημα την απώλεια των καταστάσεων των ψηφισάντων στις προηγούμενες εκλογές του σωματείου. Ολα τα άλλα απαιτούμενα παραστατικά του σωματείου «ήταν εντάξει», αλλά η ΠΑΣΚΕ αρνήθηκε τη συμμετοχή του και αποχώρησε απ' τις εργασίες, δηλώνοντας ότι θα επανέλθει το απόγευμα. Μάλιστα, περί της νομιμότητας και του αδιαμφισβήτητου της εκλογής και της συμμετοχής των αντιπροσώπων του ΕΚΑΒ στο συνέδριο τάχτηκε και η ΠΑΣΚΕ του ΕΚΑΒ εγγράφως και από το βήμα του συνεδρίου.

Μετά την αποχώρηση της ΠΑΣΚΕ όλες οι άλλες παρατάξεις και οι ανεξάρτητοι τάχτηκαν υπέρ της συμμετοχής των αντιπροσώπων του ΕΚΑΒ και οι σύνεδροι αποφάσισαν ομόφωνα υπέρ της συμμετοχής τους.

Επανερχόμενη στην απογευματινή συνεδρίαση η ΠΑΣΚΕ και εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία που διαθέτει στη Γραμματεία της ΠΟΕΔΗΝ εμπόδιζε μέχρι αργά το βράδυ τη χορήγηση κάρτας συνέδρου στους αντιπροσώπους των εργαζομένων απ' το ΕΚΑΒ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ