Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σχήμα Μάχης

Θέμα πρώτο: Πώς μια λέξη αποκτά ξαφνικά μεταφυσικό περιεχόμενο και αυτό που εκφράζει ως «λέξη», ως βασικό στοιχείο επικοινωνίας, δηλαδή, και συνεννόησης στο πεδίο των κοινωνικών σχέσεων, δεν προκύπτει από αυτό που γεννάει η κίνηση της ιστορίας, η καθημερινή πάλη, με άλλα λόγια, ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και τα ζωτικά τους συμφέροντα, αλλά μια σκόπιμη επικοινωνιακή «σπέκουλα». Προκύπτει, επομένως, από αυτό που συντηρεί και δυναμώνει τη στασιμότητα, εξυπηρετεί τη συντηρητική σκέψη και υποστηρίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οπισθοδρομικές πολιτικές. Κι αυτό είναι σύγχρονο φαινόμενο που η ελληνική γλώσσα έχει χάσει την αυτονομία της, όσον αφορά στη δυνατότητά της να αναπαράγεται και να λειτουργεί ως κοινωνικός μηχανισμός, με βάση τους δικούς της κανόνες, αλλά έχει μετατραπεί σε άθλιο εργαλείο στα χέρια της εξουσίας με ένα και μοναδικό σκοπό: Να συσκοτίζει τις πολιτικές της αποφάσεις και να αποπροσανατολίζει τους χρήστες της γλώσσας που είναι ο Λαός. Σας θυμίζω το δόλιο τρόπο με τον οποίο η «γνώση» έγινε «κατάρτιση», η «εργασία» «απασχόληση» κτλ., κτλ.

Θέμα δεύτερο: Πώς κατάφεραν τα γνωστά ΜΜΕ με την αφόρητη μιζέρια της γλωσσολογικής τους βιοτεχνίας να μετατρέψουν τη λέξη «ανασχηματισμός» από έναν απλό τεχνικό όρο σε αυτοδύναμο θεωρητικό σύστημα, με δική του αυτοτέλεια και με πολιτικό περιεχόμενο. Ενα σύστημα, με άλλα λόγια, που είναι ενδεχόμενο να σημαίνει πολιτικούς αναπροσανατολισμούς και ιδεολογικές μετατοπίσεις ικανές να προκαλέσουν ακόμα και κυβερνητικές κρίσεις.

Θέμα τρίτο: Πώς τα κατάφεραν τελικά να πείσουν όλους τους άλλους, εκτός από εμάς τους μόνιμα «καχύποπτους» κομμουνιστές, ότι τώρα με τον «ανασχηματισμό» όλα θα αλλάξουν! Οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας θα καλέσουν το ΠΑΜΕ για να συναποφασίσουν τα νέα μεροκάματα, τους νέους μισθούς και τις ακόμα πιο νέες συντάξεις. Ο υπουργός Γεωργίας θα καλέσει την ΠΑΣΥ για να συζητήσουν με ποιο τρόπο θα ανατρέψουν τη νέα ΚΑΠ. Ο υπουργός του Πολιτισμού θα καλέσει τους αρχαιολόγους για να συζητήσει μαζί τους με ποιο τρόπο θα μεταφέρουν τον Παρθενώνα αλλού για να μην καταστρέφεται από τη μόλυνση της πρωτεύουσας. Και ο υπουργός Χωροταξίας και τα λοιπά θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει το μετρό, που τόσα χρόνια κατασκευαζόταν μυστικά και γι' αυτό δεν το έπαιρναν χαμπάρι οι Θεσσαλονικείς και γκρίνιαζαν χωρίς λόγο. Οσο για τους τραπεζίτες, αχ αυτοί οι πονόψυχοι τραπεζίτες, αυτοί μετά τον ανασχηματισμό θα πάρουν απόφαση να αναθέσουν εν λευκώ στην ΟΤΟΕ να συντάξει το κείμενο των συλλογικών συμβάσεων και να επενδύσουν όλα τα κέρδη τους την Παιδεία και την Υγεία. Με άλλα λόγια θα πάρουν την απόφαση να γεμίσουν την Ελλάδα με καινούρια σχολεία, καινούρια νοσοκομεία, τέτοια και όσα χρειάζεται ο λαός.

Θέμα τέταρτο: Πώς κατάφεραν τελικά, ώστε το μόνο που προέκυψε από τον ανασχηματισμό να είναι ένα κυβερνητικό σχήμα «μάχης», έτσι το χαρακτήρισαν. Και ήτανε η μόνη αλήθεια, γιατί δεν πρόλαβαν να σκορπιστούν οι μυρωδιές από τα θυμιατά του κυρίου Χριστόδουλου, που ευλόγησε με την αγιαστούρα του τη «νέα» κυβέρνηση και η αστυνομία ξεσπάθωσε στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ενάντια στους απεργούς και στους απελπισμένους εργάτες. Σηκώθηκαν τα «ανασχηματισμένα» γκλομπς, πετάχτηκαν τα «ανασχηματισμένα» χημικά και όλοι μαζί εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι πήγαν σφιχταγκαλιασμένοι να ευχαριστήσουν τη «νέα» εξουσία που φορώντας το ανασχηματισμένο της φόρεμα, σφύριζε αδιάφορα στη γωνία γελώντας. Και δω είναι το πέμπτο και τελευταίο θέμα.

Πώς τα κατάφεραν τελικά να μας κοροϊδέψουν και πάλι;


Του
Γιώργου ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παιγνίδια» με τον ανασχηματισμό (2006-02-01 00:00:00.0)
Αλλοι οι κερδισμένοι... (2005-07-05 00:00:00.0)
Λέξη για τις ευθύνες των «συμμάχων» (2001-12-19 00:00:00.0)
Ιδιος μαχαλάς, ίδια παρέα (2001-10-30 00:00:00.0)
Ανασκολοπισμός! (1998-11-01 00:00:00.0)
Το "μήνυμα" έβγαλε αδιέξοδα (1998-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ