Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Συνεργοί στο χτύπημα των ναυτεργατών

Αφού φιλοδώρησαν τους εφοπλιστές με προκλητικά προνόμια, τώρα επιχειρούν με μοιρασμένους ρόλους να φέρουν τους εργάτες της θάλασσας στο τραπέζι του «διαλόγου»

Σταθερός παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης, με ευθείες και υπόγειες μεθοδεύσεις, να απομονώσει τους απεργούς από τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και να πλήξει την απεργία τους. Το στόχο αυτό υπηρετεί η «υπόγεια» υποδαύλιση του «κοινωνικού αυτοματισμού», ενώ επίσημα τάχα τον αποκηρύσσει, καθώς και η ολοένα και πιο έντονη ενεργοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών.

«Η κυβέρνηση είναι παγίως υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης», διακήρυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά την ίδια στιγμή απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για απόσυρση του φιλοεφοπλιστικού νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση. «Δεν υπάρχει σκέψη για απόσυρση του νομοσχεδίου» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, δήλωσε άγνοια όσον αφορά τη συγκρότηση και λειτουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού ειδικά στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, κληθείς από το «Ρ» να σχολιάσει την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο περιφερειάρχης Κρήτης Τσόκας φέρεται να έχει υπογράψει ναυλοσύμφωνο με τον εφοπλιστή Φ. Μανούση, προκειμένου ένα από τα πλοία του τελευταίου να χρησιμοποιηθεί ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, ο Θ. Ρουσόπουλος φρονίμως ποιών δήλωσε «δε γνωρίζω το θέμα»(!), αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι εξελίξεις λίγο αργότερα επιβεβαίωσαν πανηγυρικά την ύπαρξη τέτοιας επαίσχυντης συμφωνίας...

Ζητάνε παράδοση άνευ όρων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε επί της ουσίας την άνευ όρων συνθηκολόγηση των απεργών, καλώντας τους - αμέσως μετά την κυβερνητική επιτροπή - να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, αφού πρώτα σταματήσουν την απεργία τους. Για δόλωμα χρησιμοποίησε «υποσχέσεις» για... ικανοποίηση αιτημάτων. Ο Γ. Αλογοσκούφης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει όλα τα «λογικά» αιτήματα, όχι όμως «υπό το κράτος αυτών των πιέσεων».

Προηγουμένως, είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι τα οικονομικά αιτήματα εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων και διερευνώνται οι τρόποι για την αντιμετώπισή τους, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος.

Σύμπλευση ΠΑΣΟΚ με κυβέρνηση - εφοπλιστές

Συντηρώντας το στημένο δικομματικό παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων και στηρίζοντας επί της ουσίας την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, χτες ο Γ. Παπανδρέου με δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ βγήκε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τη «δημιουργία λογικής πόλωσης και διχόνοιας μεταξύ ναυτεργατών και αγροτών, ναυτεργατών και οδηγών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας... επιτέθηκε στην κυβέρνηση που ακολουθεί την ίδια τακτική με τους προκατόχους της στρέφοντας το ένα κοινωνικό στρώμα ενάντια στο άλλο. Το ΠΑΣΟΚ, από τη θέση πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διά στόματος αρχηγού του, επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό και να πείσει για τις «φιλολαϊκές» του προθέσεις, όταν από τη θέση της κυβέρνησης, σε αντίστοιχη απεργία των ναυτεργατών τους τσάκισε στο ξύλο και προχώρησε σε άμεσες «επιστρατεύσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ