Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΗ
Κλιμάκωση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Με τη δυναμική των χτεσινών συλλαλητηρίων, οι ταξικές δυνάμεις ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία των εργατικών κινητοποιήσεων του επόμενου διαστήματος

Μετά τα χτεσινά μεγάλα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν την πάλη τους, με την 4ωρη στάση εργασίας στις 28 Φλεβάρη και αποφασιστικά προχωράνε στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 15 Μάρτη. Μια απεργιακή κινητοποίηση που πρέπει να γίνει σταθμός και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για παραπέρα κλιμάκωση της πάλης.

Αυτόν τον αγωνιστικό βηματισμό και με το δικό του ταξικό πλαίσιο χαράσσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ύστερα και από τη χτεσινή Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, όπου αποφασίστηκε η 4ωρη στάση εργασίας και η 24ωρη απεργία. Στην Ολομέλεια της διοίκησης τα στελέχη του ΠΑΜΕ, πρότειναν να γίνει 24ωρη απεργία στις 9 Μάρτη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία στις 22-23 Μάρτη, παίρνοντας υπόψη την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, όπως και την ανάγκη κλιμάκωσης. Πρόταση που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, όπως και το πλαίσιο αιτημάτων που πρόβαλε το ΠΑΜΕ.

Η γενικευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων μπροστά στην κλιμακούμενη προκλητικότητα των βιομηχάνων, υποχρέωσε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να προχωρήσει στις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, από τις τοποθετήσεις των στελεχών της στην Ολομέλεια επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά ότι παραμένει προσηλωμένη στην ίδια στρατηγική, ότι δεν αλλάζει πολιτική, ενώ τα αιτήματά της είναι μακριά και ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων.

Με ξεκάθαρο περιεχόμενο

Ακριβώς στην ανάγκη μιας άλλης στρατηγικής που χρειάζεται το συνδικαλιστικό κίνημα και που θα υπηρετεί τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από ποιο από τα δύο κόμματα βρίσκεται στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τα προβλήματα των απολύσεων, σημείωσε ο συνδικαλιστής, η επίθεση στο εργατικό εισόδημα δεν είναι καινούρια. Το χτύπημα του αγώνα των ναυτεργατών δεν είναι νέο. Τα ίδια είχαμε και επί ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι διαφορετικά, τα μπλε κλομπ από τα πράσινα...». Τον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργεί σήμερα η ΝΔ, τον είχαμε εισπράξει και στο παρελθόν. «Γι' αυτό, δεν είναι μόνο η ΝΔ. Δείτε την οδηγία Μπολκενστάιν. Είναι, λοιπόν, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι συνολικά η πολιτική του κεφαλαίου. Και είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ενάντια σε ποιων την πολιτική καλούμε τους εργάτες να απεργήσουν».

«Σας κατακρίνουμε λοιπόν - είπε απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία ο Γ.Μαυρίκος - γιατί την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια τέτοια επίθεση, εσείς πάτε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης και συζητάτε για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Και συμμετέχετε, γιατί είστε στρατευμένοι στη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης, συμμερίζεστε το σύνθημά τους για ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας».

«Σε ό,τι μας αφορά - κατέληξε ο συνδικαλιστής - έχει μεγάλη σημασία το περιεχόμενο του αγώνα, που πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Ενάντια στην ΕΕ, στο κεφάλαιο, στο ΣΕΒ σε όσους τους υπηρετούν και ταυτόχρονα θα αποκαλύπτουμε το ρόλο της «ταξικής συνεργασίας».

Σήμερα σε σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή ομοσπονδιών, η τριτοβάθμια οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να πάρει ανάλογη απόφαση με αυτή της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ