Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ
«Στόχος ο διχασμός των λαών και η προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων»

Αποσπάσματα από την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία

«Πρόκληση με στόχο το διχασμό των λαών και τον αποπροσανατολισμό τους από τον κοινό σκοπό της μάχης ενάντια στον ιμπεριαλισμό» χαρακτηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία τη δημοσίευση των επίμαχων σκίτσων με τον Προφήτη, που πυροδότησαν (μετά από μήνες που παρέμεναν άγνωστα) την οργή των μουσουλμανικών πληθυσμών ανά τον κόσμο. Το ΚΚ στη Δανία, επίσης, τονίζει ότι όλοι οι ισχυρισμοί περί «αναγκαιότητας σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης» είναι υποκριτικοί, καθώς στη χώρα δεν τιμάται τόσο πολύ αυτή η ελευθερία όταν έχει να κάνει με την υποστήριξη, παραδείγματος χάριν, απελευθερωτικών κινημάτων, καθώς «όλα θυσιάζονται στο βωμό του πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Η ανακοίνωση του ΚΚ στη Δανία έχει ως εξής:

«Σε ολόκληρο τον κόσμο υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις για τα σκίτσα με τον Προφήτη. Τα σκίτσα αυτά, που δημοσιεύτηκαν από τη δανική καθημερινή εφημερίδα "Jyllands-Posten", αποτελούν πρόκληση και δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ονομάζουμε ελευθερία της έκφρασης.

Ο Δανός πρωθυπουργός, ο φιλελεύθερος Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, δε λέει αλήθεια όταν δηλώνει ότι στη Δανία δεν υπάρχουν όρια στην ελευθερία της έκφρασης. Στη Δανία η ελευθερία της έκφρασης σημαίνει ελευθερία με υπευθυνότητα, κάτι που περιλαμβάνει και τη νομοθεσία κατά της βλασφημίας. Είναι μια γνωστή σε όλους ηθική αρχή που συνεπάγεται ότι δεν μπορεί κανείς να προσβάλλει θρησκευτικά πιστεύω και αντιλήψεις.

Η ίδια εφημερίδα και οι πολιτικοί της δεξιάς στη Δανία δεν είχαν κανένα πρόβλημα να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα όταν εφάρμοσαν τη "νομοθεσία περί τρομοκρατίας", που έχει ποινικοποιήσει την υποστήριξη των Δανών σε απελευθερωτικά κινήματα όπως είναι οι FARC στην Κολομβία και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Εσωτερικό κίνητρο

Η δημοσιοποίηση των σκίτσων και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η δανική κυβέρνηση στα προβλήματα που προκλήθηκαν οφείλεται, κυρίως, σε δύο λόγους:

Εδώ και πολλά χρόνια, ο δημόσιος διάλογος στη Δανία λαμβάνει σταδιακά έναν ολοένα και περισσότερο σκληρό και επιθετικό τόνο, ειδικά όταν πρόκειται για μετανάστες με μουσουλμανικό υπόβαθρο. Ο αρνητικός αυτός τόνος δε διευκολύνει καθόλου την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων συμπολιτών μας. Η δανική νομοθεσία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι μία από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη.

Η ενσωμάτωση των μεταναστών και των απογόνων τους έχει πληγεί περαιτέρω από την αγορά εργασίας, η οποία δεν προσφέρει τον ίδιο αριθμό εργασιών στους ανθρώπους που γίνονται αντιληπτοί ως μη "καθαροί" Δανοί.

Εμείς, ως ΚΚ στη Δανία, θεωρούμε ότι η δημοσιοποίηση των σκίτσων και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση αποτελεί σοβαρή επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο σχετικά με αυτό το θέμα. Η δημοσίευση των σκίτσων είναι μέρος μόνο μιας γενικότερης πρόκλησης, που στοχεύει να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες τεχνητές αντιθέσεις στους κόλπους του δανικού πληθυσμού. Και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη, αφού το λεγόμενο Δανικό Λαϊκό Κόμμα (ένα ακραία δεξιό κόμμα), που στηρίζει την κυβέρνηση, εντείνει την ξενοφοβική και ορισμένες φορές άμεσα ρατσιστική ρητορική του δημοσίως».

Πρόσδεση στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η δανική εξωτερική πολιτική έχει μετατραπεί από μια εξωτερική πολιτική σεβαστή διεθνώς που πηγάζει από τις αρχές του ΟΗΕ σε μια πολιτική επιθετική που υποστηρίζει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Αυτή η αλλαγή οδήγησε και στην ενεργό συμμετοχή της Δανίας στον παράνομο πόλεμο του Ιράκ και στη δανική στρατιωτική ανάμειξη στο Αφγανιστάν.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και ιδιαίτερα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, που είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Δανίας, ο Δανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους από τις πρεσβείες αρκετών μουσουλμανικών χωρών μετά τη δημοσίευση των σκίτσων. Με αυτή την αρνητικότατη ενέργεια, η δανική κυβέρνηση έριξε επιπλέον λάδι στη φωτιά.

Η κατάσταση είναι πλέον επικίνδυνη. Η ιμπεριαλιστική πίεση, ιδιαίτερα σε βάρος της Συρίας και του Ιράν, αυξάνεται καθημερινά και την ίδια στιγμή οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου. Τα σκίτσα και οι διαμαρτυρίες που προκάλεσαν, χρησιμοποιούνται σε αυτό ακριβώς το αρνητικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, τα μάτια όλων παραμένουν κλειστά απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις και στις τρομοκρατικές πράξεις του ισραηλινού στρατού κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού. Η ισραηλινή κυβέρνηση δε σκοπεύει να βρει καμία λύση που να σέβεται τα δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία εφιστά την προσοχή σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση. Νέες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις σχεδιάζονται, κυρίως κατά της Συρίας και του Ιράν. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τώρα προκλήσεις, που χρησιμοποιούνται και από τις εκεί ντόπιες αντιδραστικές δυνάμεις. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το διχασμό των λαών έτσι ώστε να μη σταθούν ενωμένοι αντιμέτωποι στον κοινό εχθρό.

Αποπροσανατολιστική η «σύγκρουση των πολιτισμών»

Η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν είναι μια "σύγκρουση πολιτισμών", όπως υποστηρίζουν οι αντιδραστικοί κύκλοι. Αυτός ο ισχυρισμός χρησιμοποιείται απλώς ως προκάλυμμα για τις οξυνόμενες ασυμφωνίες ανάμεσα στα στενά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και τα συμφέροντα των λαών και ταυτόχρονα αξιοποιείται ως νομιμοποίηση για νέους πολέμους και νέα καταπίεση. Οι αντιθέσεις αυτές σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ανάμεσα σε καταπιεστές και καταπιεζόμενους, ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.

Ενα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό κίνημα είναι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει αυτή η πορεία.

Στους κόλπους του δανικού λαού υπάρχει μια πλειοψηφία που επιθυμεί να τερματιστεί η δανική συμμετοχή στις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Ιράκ, γι' αυτό και το αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Πολλές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί στην κατεύθυνση του τερματισμού των προκλήσεων και του σκληρού τόνου στο δημόσιο δανικό διάλογο με θέμα τα μεταναστευτικά ζητήματα. Αυτές οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται από κοινού από πολλούς Δανούς, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής ή πολιτικής τους τοποθέτησης, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των μουσουλμάνων συμπολιτών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ