Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στην ΚΕΝ Τσεχίας

Να γίνει υπόθεση του κάθε δημοκράτη

Στο στόχαστρο της αντικομμουνιστικής υστερίας της κυβέρνησης της χώρας βρίσκεται η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας που σύμφωνα με την απαίτηση του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει μέχρι τις 4 Μάρτη να αλλάξει το Πρόγραμμά της, αλλιώς θα τεθεί θέμα απαγόρευσής της. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επικίνδυνη όχι μόνο για τους Τσέχους κομμουνιστές, αλλά συνολικά για κάθε δημοκρατικό άνθρωπο.

Οι φωστήρες του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας με επιστολή που απέστειλαν στην ΚΕΝ στα τέλη Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, δήλωναν πως «ανακάλυψαν» το Πρόγραμμα της ΚΕΝ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η ΚΕΝ προσπαθεί να εισάγει ένα διαφορετικό σύστημα πολιτικής αντιπροσώπευσης του κράτους» επειδή σύμφωνα με το Πρόγραμμά της δηλώνει πως «η ΚΕΝ αντιλαμβάνεται ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί απλά να ανασχηματιστεί. Επομένως, η ΚΕΝ παλεύει για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού από τις μάζες των εργατών». Επειδή υπερασπίζεται ανοιχτά και δεν το κρύβει το Μαρξισμό - Λενινισμό και τη θεωρία της ταξικής πάλης.

Το υπουργείο Εσωτερικών επικαλούμενο επίσης το νόμο 83 του 1990 (σ.σ. ψηφίστηκε λίγο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ενιαία Τσεχοσλοβακία) δηλώνει ότι η ΚΕΝ είναι ένωση πολιτών και δεν πρέπει να έχει πολιτικές επιδιώξεις γιατί αυτό εμπίπτει στη νομοθεσία για τα πολιτικά κόμματα. Λες και οι νεολαίοι δεν μπορούν να έχουν πολιτικές αντιλήψεις και να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή. Είναι φανερός ο προσχηματικός χαρακτήρας αυτού του ισχυρισμού αφού ο απώτερος στόχος είναι να χτυπηθεί η κομμουνιστική ιδεολογία και όποιος αντιστέκεται στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα. Αλλωστε την ίδια ώρα που απειλείται η ΚΕΝ με απαγόρευση, δε γίνεται καμία κίνηση σε βάρος άλλων νεολαιίστικων οργανώσεων όπως οι Νέοι Σοσιαλδημοκράτες, οι Νέοι Συντηρητικοί, οι Νέοι Χριστιανοδημοκράτες, που δρουν στην Τσεχία, και είναι εξίσου πολιτικές οργανώσεις όπως και η ΚΕΝ.

Καμπάνια διεθνιστικής αλληλεγγύης

Αμεση ήταν η αντίδραση πολλών νεολαιίστικων κομμουνιστικών οργανώσεων και κομμάτων, μαζικών φορέων και οργανώσεων, καθώς και συνδικαλιστών, εργαζομένων, ανθρώπων κάθε ηλικίας από πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Η ΚΝΕ πρόσφατα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τσεχία για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους νέους Τσέχους κομμουνιστές ενώ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών έχει προγραμματίσει σειρά ενεργειών.

Την Δευτέρα 27 Φλεβάρη, έχει καθοριστεί μέρα αλληλεγγύης με την ΚΕΝ Τσεχίας και διαμαρτυρίας στις τσέχικες αρχές. Και στη χώρα μας στις 6 μ.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Τσεχική Πρεσβεία (οδός Σεφέρη, Παλαιό Ψυχικό) από νεολαιίστικους φορείς. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή υπογραφών συμπαράστασης στην ιστοσελίδα http://4ksm.kke.gr. Ως τώρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω απο 2.800 υπογραφές.Χρειάζεται να εκφραστεί μαζικά η συμπαράσταση στην ΚΕΝ Τσεχίας και η υπογραφή καθενός στην ιστοσελίδα αποτελεί μιά καλή μορφή ενίσχυσης αυτής της υπόθεσης.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ