Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Στη Χαλκιδική καταγγέλλουν τα πρόστιμα της ΔΕΗ και οι ρυζοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για την περικοπή των επιδοτήσεων

Συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Χαλκιδικής που διαμαρτύρονται για τα πρόστιμα που τους επέβαλε η ΔΕΗ, με πρόσχημα την υπερκατανάλωση ρεύματος. Το μεσημέρι, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Μουδανιών, στον κόμβο της Τρίγλιας, με πάνω από 100 μηχανήματα.

Οπως τονίζουν οι αγρότες, η ΔΕΗ επέβαλε υπέρογκα ποσά σε πολλούς αγρότες της Χαλκιδικής, επικαλούμενη καταστρατήγηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου, καθώς σε πολλές αρδευτικές γεωτρήσεις υπήρξε υπέρβαση της προβλεπόμενης κατανάλωσης σε κιλοβατώρες. Η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί από τη ΔΕΗ να διαγράψει τα πρόστιμα και καλεί τους αγρότες της χώρας να σταθούν αλληλέγγυοι με το αίτημά τους, καθώς το μέτρο της υπερτιμολόγησης του ρεύματος μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά και σε αυτούς.

Οι αγρότες καταγγέλλουν τη ΔΕΗ ότι το 2004 προχώρησε σε αλλαγή του καθεστώτος τιμολόγησης με βάση τη χρήση αγροτικού ρεύματος, χωρίς να τους ενημερώσει. Για το λόγο αυτό προχώρησαν στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, τα οποία εκδικάζονται τη Δευτέρα στο πρωτοδικείο Πολυγύρου. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπρόσωπο της ΔΕΗ, αλλά και με κυβερνητικούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μίλησε για μείωση των απαιτήσεών της κατά 50% και εξόφληση των αγροτών σε 24 έντοκες δόσεις. Οι αγρότες του Νομού Χαλκιδικής δε δέχονται αυτόν τον διακανονισμό και ζητούν το μηδενισμό των οφειλών τους.

Χτες, συνέχισαν τους αποκλεισμούς των διοδίων Μαλγάρων οι ρυζοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης που διαμαρτύρονται, γιατί το υπουργείο «ψαλίδισε» τις επιδοτήσεις εκείνων των παραγωγών που καλλιέργησαν σε άλλους νομούς. Το μεσημέρι, οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη νέα Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, αποκλείοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των αγροτών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρο Κοντό. Ο υπουργός τούς επισήμανε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματός τους. Οι αγρότες από την πλευρά τους δήλωσαν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει να εφαρμόζει μια άδικη απόφαση και με κάθε μέσο θα αγωνιστούν για τη δικαίωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ