Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Βουτηγμένα στα χρέη τα λαϊκά νοικοκυριά

Ξεκομμένος από τις ανάγκες των υπερδανεισμένων νοικοκυριών ο... διάλογος των «κοινωνικών εταίρων» και οι Οδηγίες «προστασίας» της ΕΕ

«Υπεύθυνος δανεισμός: άμυνα στην υπερχρέωση των νοικοκυριών» ήταν το αντικείμενο ημερίδας που διοργανώθηκε από «οργανώσεις καταναλωτών» (ΕΚΠΟΙΖΩ, Ενωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή) με τη συμμετοχή εκπροσώπων του τραπεζικού κεφαλαίου. Είναι φανερό ότι ο «διάλογος» γίνεται ενόψει Οδηγίας που πρόκειται να εκδώσει η ΕΕ σχετικά με τη λεγόμενη «προστασία των δανειοληπτών». Τα λαϊκά στρώματα της χώρας τίποτε το καλό δεν έχουν να περιμένουν από την ΕΕ και από τον «κοινωνικό εταιρισμό», που σε τελευταία ανάλυση έρχεται να τσουβαλιάσει τα θύματα μαζί με τους θύτες στο όνομα της δήθεν «συνυπευθυνότητας». Μεγάλο μέρος της χτεσινής ημερίδας αναλώθηκε στη στάση που «πρέπει» να τηρούν οι τράπεζες και οι δανειολήπτες και άλλα παγερά αδιάφορα για τα λαϊκά στρώματα. Ο υπερδανεισμός των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων έχει τη ρίζα του στην εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας, η οποία έχει αποδειχτεί ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών.

Στο πλαίσιο της χτεσινής ημερίδας οι τραπεζίτες επανήλθαν στο γνωστό τροπάρι της... χαμηλής χρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών συγκριτικά με άλλα κράτη της ΕΕ, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία παλαιότερης έρευνας (2002) της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το 51,6% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δεν έχει συνάψει καμία δανειακή σύμβαση. Από την άλλη πλευρά ο διευθυντής κάποιου Ινστιτούτου «χρηματοοικονομικών υπηρεσιών» του Αμβούργου εκτίμησε πως με δεδομένο ποσοστό ανεργίας της τάξης του 9%, στα επόμενα χρόνια το 30% του ενεργού πληθυσμού θα έχει σοβαρές δυσκολίες στην αποπληρωμή τραπεζικών δανείων.

Στοιχεία υπερχρέωσης

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει παραγγείλει τη διεξαγωγή νέας στατιστικής έρευνας για το βαθμό υπερχρέωσης των νοικοκυριών, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα προσεχώς. Γεγονός είναι πως όλα τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία καταγράφουν αύξηση του υπερδανεισμού και των παρεπόμενων. Τα «πάνω» έχουν πάρει και τα «κόκκινα δάνεια» εξαιτίας της αυξανόμενης αδυναμίας των λαϊκών τάξεων να αποπληρώσουν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις. Αποκαλυπτικά είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της «Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών», σύμφωνα με τα οποία:

  • Το ηλεκτρονικό αρχείο της «Τειρεσίας ΑΕ» τροφοδοτείται με περίπου 100.000 δεδομένα νέων χορηγήσεων το μήνα. Με άλλα λόγια κάθε μήνα εγκρίνονται 100.000 δάνεια που μερικά από αυτά μπορεί να αφορούν σε μεταφορές παλαιότερων δανείων. Σε ημερήσια βάση οι νέες εγκρίσεις φτάνουν στις 4.000.
  • Οι τράπεζες αντλούν πληροφορίες για 19.500 ενδιαφερόμενους πελάτες της μέρα (έναντι 4.000 που εγκρίνονται). Είναι απόλυτα φανερό ότι μεγάλος αριθμός αιτήσεων «κόβεται» εξαιτίας των πολύ μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπάρχουν. Απόλυτα φανερό είναι και το γεγονός ότι πάρα πολλά λαϊκά νοικοκυριά είναι στην κυριολεξία βουτηγμένα στα χρέη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ