Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Τα «δικαιώματα» της τελικής χασούρας...

Μειωμένες επιδοτήσεις μέχρι και 20% θα λάβουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι για το 2006, ενώ κυβέρνηση και ΠΑΣΕΓΕΣ ετοιμάζουν πρόσθετο χαράτσι 3% επί της ενιαίας ενίσχυσης!

Από την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσουν να μαθαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι τα τελικά δικαιώματα - αποδεσμευμένες επιδοτήσεις ανά εκτάριο που τους έβγαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και των κυβερνώντων. Δηλαδή, θα δούνε στα χαρτιά την οικονομική χασούρα που θα έχουν και στην πράξη από τον ερχόμενο Δεκέμβρη και μετά...

Οι δικαιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα έχουν να λαμβάνουν τον μέσο όρο των επιδοτήσεων των ετών 2000 - 2002 μείον τις περικοπές που επέβαλαν ΕΕ και κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, θα αφαιρεθεί από όλους ένα 2% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος. Για το 2006 θα αφαιρεθεί ένα 4% που είναι η διαφοροποίηση και θα υπάρχουν ρέστα μόνο για όσους λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση κάτω των 5.000 ευρώ, κατά το Σεπτέμβρη του 2007. Θα αφαιρεθεί για το λεγόμενο ποιοτικό παρακράτημα: 10% για τις αροτριαίες καλλιέργειες και τον τομέα των βοοειδών. 5% στα αιγοπρόβατα. 2% για τον καπνό. 4% στο ελαιόλαδο, όπου επίσης θα υπάρχει και ένα επιπλέον παρακράτημα 2% υπέρ των ελαιουργικών φορέων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κάνει βέβαια καμία σχετική αναφορά, όμως θα υπάρχουν και επιπρόσθετες μειώσεις. Κατ' αρχάς, δε διευκρινίζεται τι θα γίνει με την οριζόντια μείωση 5% που επιβλήθηκε στα προσωρινά δικαιώματα, γιατί δεν έβγαινε το χρηματικό πλαφόν που επέβαλε η νέα ΚΑΠ. Εκτιμάται ότι μετά την εξέταση των ενστάσεων θα υπάρχει σίγουρα μια οριζόντια μείωση για να επέλθει η δημοσιονομική πειθαρχία της ΕΕ, το ποσοστό της οποίας σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα είναι 1% με 2%. Επιπλέον, υπάρχει και το χαράτσι της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και τις σχετικές δηλώσεις ΟΣΔΕ. Είναι σίγουρο ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πληρώσουν χαράτσι - ποσοστό επί της ενιαίας ενίσχυσης και γι' αυτό το θέμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει παζάρια με την πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ για το πόσο θα πάει το «μαλλί»! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χαράτσι θα είναι γύρω στο 3% επί της ενιαίας ενίσχυσης. Πρόκειται για απαράδεκτη μεθόδευση, που δε σηκώνει εκπτώσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να καλύψει το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Πάντως, για παράδειγμα, οι συνολικές παρακρατήσεις για τις αροτριαίες καλλιέργειες και τα βοοειδή θα είναι 16% από χέρι κι αν προστεθεί το χαράτσι της ΠΑΣΕΓΕΣ και η οριζόντια μείωση λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας θα ξεπεράσουν το 20%. Στο λάδι, επίσης, η μείωση γίνεται 12% και μαζί με τα υπόλοιπα ξεπερνάει το 16%. Με βάση τα προαναφερθέντα, μπορεί κανείς να υπολογίσει ανάλογα και τα ποσοστά που παρακρατούνται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ