Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΔΕΗ
Επιλέχθηκε ο σύμβουλος... «αξιοποίησης»

Μια περιουσία τεράστιας αξίας θα «αξιοποιηθεί» προς όφελος των μετόχων

Το σύμβουλο που θα αναλάβει την ίδρυση θυγατρικής επιχείρησης με σκοπό την «αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της Επιχείρησης», επέλεξε η διοίκηση της ΔΕΗ. Πρόκειται για το σχήμα που σύστησαν, για το σκοπό αυτό, οι: Τράπεζα Πειραιώς, Διαγώνιος ΑΕΤΕ, Κρέντιτ Σουίς Φερστ Μπόστον, Εμπορική Ρίαλ Εστέιτ, Εμπορική Τράπεζα, Λάμπερτ Σμιθ Χάμπτον. Στόχος της νέας θυγατρικής είναι η εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των μετόχων, κάτι που κρίνει και το όλο εγχείρημα, που δεν έχει καμία σχέση με την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της Επιχείρησης, όχι μόνο δημιουργήθηκε από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, αλλά και στη βάση ενός εντελώς διαφορετικού προσανατολισμού της λειτουργίας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των όποιων περιορισμών είχε ως δημόσια επιχείρηση.

Η ΔΕΗ ίσως είναι και ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα και η εμπλοκή της στη σχετική αγορά, πέρα και έξω από το ηλεκτροπαραγωγικό της έργο είναι ικανή να οδηγήσει σε ευρύτερες εξελίξεις στο χώρο. Στην ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ ΑΕ αναφέρει ότι στόχος της είναι η αξιοποίηση της περιουσίας «σύμφωνα με δοκιμασμένα στην επιχειρηματική αγορά μοντέλα εκμετάλλευσης ακινήτων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ενεργός συμμετοχή των παγίων αυτών στοιχείων στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΔΕΗ ΑΕ, προς όφελος των εχόντων έννομο συμφέρον». Η συγκεκριμένη διατύπωση αφήνει πολλά ενδεχόμενα «ανοιχτά». Ενα από αυτά σχετίζεται με τις μειώσεις κερδών που παρουσίασε η Επιχείρηση το περασμένο έτος, σε συνδυασμό με τις οικονομικές ανάγκες για επενδύσεις εκτός Ελλάδας. Είναι δεδομένο ότι μια επιλογή πώλησης ακινήτων για εισροή ρευστού και αλλαγή των οικονομικών αποτελεσμάτων μπορεί να συμφέρει τους μετόχους, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ωφελήσει και την Επιχείρηση προοπτικά.

Οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ μπορεί να είναι «κομψές», αλλά περισσότερο σαφής για την όλη υπόθεση ήταν τον περασμένο Ιούνη, στη ΓΣ των μετόχων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ν. Στεφάνου, που είπε: «Η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της εταιρίας αποτελεί ένα νέο μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση και τα στελέχη της. Δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό νέες υπεραξίες για τους μετόχους της, δίνοντας νέες προοπτικές».

Στο σχετικό διαγωνισμό για την επιλογή του συμβούλου συμμετείχαν 8 σχήματα. Το έργο, που θα κοστίσει 238 χιλ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. Εργο του συμβούλου είναι «να καταγράψει, να μελετήσει και να συνεκτιμήσει όλες τις νομικές, φορολογικές, λογιστικές, χρηματοοικονομικές, εκτιμητικές και άλλες παραμέτρους και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία του θυγατρικού εταιρικού σχήματος. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη μορφή 2 εταιριών (Εταιρία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και Εταιρία Ανάπτυξης Ακινήτων) είτε με τη μορφή οποιουδήποτε άλλου σχήματος κριθεί προσφορότερο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ